Održana Konferencija „ Tri mjeseca korištenja eRačuna u javnoj nabavi – PRAKSA & IZAZOVI“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/eRačun naslovna.JPG

Nakon tri mjeseca primjene Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je konferenciju kojoj je za cilj bila razmjena iskustava svih dionika o dosadašnjoj provedbi aktivnosti u području razmjene eRačuna u javnoj nabavi.

Digitalizacijom sustava povećavamo transparentnost

Tom prilikom državna tajnica Nataša Mikuš Žigman naglasila je kako je digitalizacija poslovnih procesa ključna za smanjivanje administrativnih troškova, povećanje produktivnosti ali i  povećanje transparentnosti.

„ Prihvaćanje računa u elektroničkom obliku od strane javnog sektora omogućuje lakše poslovanje svima koji rade sa državom uključujući mala i srednja poduzeća, dobavljače, informacijske posrednike, porezne i pravne savjetnike, odnosno sve koji sudjeluju u ekosustavu izdavanja, prosljeđivanja i zaprimanja strukturiranih računa u elektroničkom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu“, istaknula je državna tajnica Mikuš Žigman.

Ministarstvo svakodnevno zaprima upite obveznika izdavanja i zaprimanja eRačuna i iako postoje određeni izazovi u implementaciji iste u provedbi već u prva tri mjeseca od pune primjene Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi tj., od 1.7.2019. godine statistika je iznimno uspješna: razmijenilo se oko 1,100.000,00 eRačuna, broj javnih naručitelja koji sudjeluju u razmjeni je preko 5.300, a broj dobavljača/gospodarstvenika koji šalju eRačune putem nacionalne centralne platforme za razmjenu eRačuna preko 21.500. rekla je Mikuš Žigman.

O trenutnom stanju razmjene eRačuna i o najčešćim upitima prezentaciju je održala Maja Radišić Žuvanić, voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo.

Kako to funkcionira u praksi i s kojim se izazovima najviše susreću također su govorili i predstavnici Financijske agencije gdje je i smještena nacionalna centralna platforma za razmjenu e Računa, ali i predstavnici posrednika kao i javnih naručitelja.

Odgovarajući na upite pomoćnica ministra Ivana Soić izdvojila je najčešća pitanja kao što su upiti koji se odnose na izuzeća sukladno Zakonu o javnoj nabavi te tretmanu inozemnih računa. Ono što je važno istaknuti odnosi se na edukaciju o primjeni Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, a koju djelatnici Ministarstva svakodnevno provode. „Do sada smo proveli preko 200 edukacija i iznimno nas vesele odlasci na teren gdje u direktnom kontaktu educiramo obveznike javne nabave kako bi implementacija Zakona bila što brža i jednostavnija“, naglasila je pomoćnica Soić.



Stranica