Održana radionica na temu Financijski instrument ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike

Slika /slike/Vijesti/slika.jpg

U utorak 11. prosinca 2018. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je radionica na temu Financijski instrument ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike.

Tema radionice je bila provođenje e-Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću vezano uz Uvjete financiranja za financijski instrument koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Financijski instrument je namijenjen povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama i uslužnom sektoru. Sudjelovanje u e-Savjetovanju je moguće od 29. studenog do 15. prosinca 2018. godine putem poveznice e-Savjetovanje.

Financijskim instrumentom se želi potaknuti privatne poduzetnike da investiraju u projekte kojima će ostvariti energetske uštede kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine ulazne energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije.

Ukupna predviđena kreditna sredstva iznose oko 70 milijuna eura, od čega je polovica novca iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a polovica iz izvora poslovnih banaka koje će sudjelovati u provedbi. Prihvatljivi krajnji primatelji ovog financijskog instrumenta su mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici, registrirani za obavljanje određene djelatnosti iz područja proizvodne industrije te uslužnog sektora (turizma, trgovina) u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti.

Sudionici i potencijalno zainteresirani budući korisnici kredita su mogli saznati više o samom financiranju te uvjetima prijave.  Prihvatljivi krajnji korisnici ovog financijskog instrumenta su mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici, registrirani za obavljanje određene djelatnosti iz područja proizvodne industrije te uslužnog sektora.



Informacija | Energetika