Održana šesta sjednica Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/industrija/šesta sjednica IVI_naslovna.jpg
Pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Antonića, ujedno i predsjednika Vijeća, u utorak, 23. travnja u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je šesta po redu sjednica Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske.

Predsjednici tematskih inovacijskih vijeća (TIV), ujedno punopravni članovi ovog Vijeća, na šestoj su sjednici predstavili dosadašnji rad TIV-ova kao i njihovih formalnih i neformalnih radnih skupina: validacijskih odbora i akcijskih radnih grupa.

Tijekom sjednice predstavljen je prijedlog suženih indikativnih tema u području istraživanja, razvoja i inovacija (IRI) za nadolazeći javni poziv MGPO-a tzv. IRI – faza II (javni poziv za dodjelu bespovratnih EU sredstava za financiranje projekata u području IRI „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“) za pojedino tematsko i podtematsko prioritetno područje Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Prijedlog suženih tema rezultat je intenzivnog rada TIV-ova temeljem javnih poziva za dostavu projektnih ideja i pripremu zalihe projektnih ideja poslovnog sektora koje su TIV-ovi objavili u razdoblju od 15. do 25. ožujka 2019. Cilj rada TIV-ova bio je natječaj MGPO-a usmjeriti i što je više moguće kreirati sukladno potrebama i mogućnostima poslovnog sektora.

Tijekom šeste sjednice Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske prezentirani su ciljevi i rad na izradi Nacionalne razvojne strategije za razdoblje od 2021. do 2030. godine – Hrvatska 2030. čiji je nositelj Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a iznesen je i prijedlog za aktivno uključivanje tematskih inovacijskih vijeća u izradu predmetne Strategije.

Članovima Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske obratio se i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ujedno i trenutačno predsjedavajući supredsjednik Nacionalnog inovacijskog vijeća, krovnog tijela hrvatskog inovacijskog sustava. Ministar Horvat je tom prigodom istaknuo kako se Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta opredijelilo za pristup koji prepoznaje poslovni sektor kao ključnog pokretača istraživanja, razvoja i inovacija te je iz tog razloga u nacionalnu inovacijsku mrežu uključilo predstavnike poslovnog sektora. Pri tome je glavni strateški cilj kontinuirani rast industrijske proizvodnje u Republici Hrvatskoj od 5 do 7 % i to kroz suradnju i sinergijsko djelovanje poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i predstavnika tijela javne vlasti u području IRI-ja. Ministar Horvat je nadalje naglasio kako je potrebno financijska sredstva ulagati u razvoj pametnih tehnologija te, kroz IRI, primjenu i transfer novih tehnologija, potaknuti rast industrijske proizvodnje.

Stranica