Održao se Prvi Regionalni trening ECRAN namijenjen edukaciji i usavršavanju inspektora zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e716465e1c7.jpg

Prvi regionalni trening ECRAN (Environment and Climate Regional Accession Network) održao se u Zagrebu u razdoblju od 20. - 22. svibnja 2014. u hotelu Panorama. Projekt ECRAN pokrenula je Europska komisija 2013. godine, s ciljem edukacije i usavršavanja zaposlenika i stručnjaka te razmjene iskustava u području rada inspekcije zaštite okoliša u zemljama regije – Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Republici Kosovo i Hrvatskoj. Predviđeno trajanje projekta je tri godine, a vrijednost projekta je oko 5 milijuna eura.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kao predstavnik Republike Hrvatske sudjeluje u radu projekta prenoseći znanja i iskustva u području prilagodbe nacionalnog zakonodavstva s propisima Europske unije u području inspekcije zaštite okoliša.

Na Prvom regionalnom treningu sudjelovalo je preko 40 sudionika, pretežito inspektora zaštite okoliša iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Turske, Republike Kosovo i Hrvatske. Sudjelovalo je i više stručnjaka iz zemalja članica Europske unije koji rade u inspekciji zaštite okoliša i na kontroli usklađenosti s okolišnim zakonodavstvom. Na radionici kao predavači sudjelovali su i predstavnici MZOIP-a koji su prezentirali rad inspekcije zaštite okoliša te principe i metodologiju nadzora operatera koji posjeduje okolišnu dozvolu.

U sklopu treninga održana je stručna radna posjeta tvornici Lipovica u Popovači gdje su razmijenjena stručna iskustava vezana uz ishođenje okolišne dozvole i komunikacije s nadležnom inspekcijom zaštite okoliša. Tvornica Lipovica izabrana je da bude domaćin kao pozitivan primjer tvornice koja posjeduje okolišnu dozvolu od 2013. godine što ukazuje na visoke standarde zaštite okoliša i stupanj usklađenosti s okolišnim zakonodavstvom.



Stranica