Osigurano 135 milijuna kuna za multisenzorsko zračno snimanje RH za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa

  • Slika /slike/Vijesti/8.5.2020. LIDAR 5.jpg
  • Slika
  • Slika

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek.

U ime partnera na projektu, potpisivanju ugovora su prisustvovali i izaslanici Grada Zagreba dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Jasna Jezerčić Cvitković, pročelnica Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove i Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije te dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Almin Đapo.


Ukupna vrijednost projekta je 135.045.851,70 kuna. Bespovratnim EU sredstvima osiguranima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. sufinancirat će se 85 %  prihvatljivih troškova, odnosno 114.788.973,93 kuna. Preostalih 20.256.877,77 kuna osigurat će Državna geodetska uprava, Grad Zagreb i Hrvatske vode.

 
Cilj je projekta osigurati homogene podloge utemeljene na prostornim podacima prikladne kvalitete, a koje će služiti kao osnova za modeliranje i procjene rizika od katastrofa u RH.  Ujedno, po prvi put će se izraditi jedinstvene specifikacije na razini cijele Republike Hrvatske za snimanje LiDAR metodom, s posebnim naglaskom stavljenim na ispunjavanje potreba kao što su aktualnost, pouzdanost te geometrijska i prostorna točnost podataka u modelu.

„Multisenzorskim zračnim snimanjem korištenjem LiDAR tehnologije po prvi puta će se snimiti cjelokupni teritorij Republike Hrvatske i to tako da snimanje bude znatno opsežnije nego u dosadašnjim tehnologijama. To će nam omogućiti da odredimo rizične točke na teritoriju Republike Hrvatske po pitanju potencijalnog problema poplava, ali isto tako na području Grada Zagreba po pitanju otpornosti pojedinih objekata kod potresa“ – kazao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.


Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković naglasio je kako su kvalitetne podloge temelj za svaki projekt.

„Do sada nismo imali tu razinu preciznosti, točnosti digitalnih modela terena. Zahvaljujući ovom projektu ćemo imati puno preciznije modele, moći ćemo bolje predviđati visinu vodnih valova, na vrijeme uspostaviti liniju obrane od poplave, a ti podaci će se moći iskoristiti i za bolje projektiranje jer je svakom projektu osnova dobra podloga“ – istaknuo je Đuroković.


Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Damir Šantek je najavio kako će ta institucija u okviru ovog projekta na temelju podataka laserskog skeniranja iz zraka izraditi digitalni model reljefa visoke točnosti od 10 cm.

„Rezultati projekta moći će se koristiti u raznim područjima i djelatnostima, a projekt će značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete i ažurnosti službenih državnih karata i sustava geoprostornih podataka Državne geodetske uprave“ – kazao je ravnatelj Šantek.


Projekt obuhvaća snimanje područja čitave Hrvatske aerofotogrametrijskom i LiDAR (engl. Light Detection and Ranging) metodom, koridorno snimanje svih nasipa duljine oko 4.100 km, hiperspektralno i termalno snimanje nasipa za obranu od poplava na koridorima rijeka Kupe, Save, Drave i Dunava u duljini od 1.350 km te analizu i obradu prikupljenih podataka. Uspostavit će se tako baze podataka i WEB GIS portal za podatke multisenzorskog snimanja RH.


Uz to, ovim će se projektom na Geodetskom fakultetu u Zagrebu uspostaviti i opremiti Centar za analizu i obradu podataka multisenzorskog zračnog snimanja, a za Grad Zagreb će se utvrditi konkretan potresni rizik, odnosno izraditi karte rizika od potresa.

Planirani završetak projekta je 2023. godine.



Stranica