Osigurano 18,4 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada u Umagu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57160be46f901.JPG

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je gradonačelniku Umaga Viliju Bassaneseu uručio Odluku o financiranju projekta sanacije odlagališta otpada Donji Picudo - istok.

Ukupna vrijednost projekta je 18,4 milijuna kuna. Od toga je 85% iznosa, odnosno 15,7 milijuna kuna, osigurano u EU Kohezijskom fondu, dok preostalih 15%, 2,7 milijuna kuna, osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Sanacijom odlagališta otpada Donji Picudo - istok doprinosimo čišćem okolišu i povećanju kvalitete života stanovnika na umaškom području, posebno u naselju Donji Picudo koje je udaljeno oko 500 metara od odlagališta. I to bez financijskog opterećenja lokalne zajednice jer smo osigurali 100% iznosa potrebnog za realizaciju ovog projekta' – istaknuo je ministar Dobrović.

Odlagalište Donji Picudo - istok nalazi se oko 6 kilometara istočno od Umaga, a koristilo se od 1984. do 2007. godine. Prostre se na 3,7 hektara i na njemu je odloženo oko 341.000 tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada.

U tijeku su postupci javne nabave za radove na sanaciji odlagališta, za nadzor radova te za usluge tehničke pomoći, a koje provodi Grad Umag.

Sanacija odlagališta bit će provedena i završena do kraja ove godine.

'Provedbom postupka sanacije umaškog odlagališta Donji Picudo - istok budućnost postaje stvarnost. Hvalevrijednim projektom zaustavit će se negativni utjecaji otpada na okoliš i zdravlje svih građana, zbog čega sam iznimno ponosan. U ime svih građana grada Umaga zahvaljujem se ministru Dobroviću te djelatnicima Ministarstva koji su svojim radom osigurali financiranje navedene sanacije' - rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Sanacije odlagališta dio su aktivnosti na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koji se temelji na kružnom gospodarstvu u kojem se otpad kao vrijedna sirovina vraća u proces upotrebe ili proizvodnje.

Kružno gospodarstvo zahtijeva poštivanje hijerarhije gospodarenja otpada pri čemu su na prvom mjestu kao najpoželjniji oblik ponašanja sprječavanje nastanka otpada, potom priprema za ponovnu upotrebu i recikliranje, zatim slijedi obrada otpada, dok je na zadnjem mjestu odlaganje otpada.

Ministarstvo je do sada za sanacije 12 odlagališta diljem Hrvatske osiguralo oko 220 milijuna kuna po modelu 100% financiranja europskim sredstvima i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što se EU sredstava tiče, radi se o sredstvima iz Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013. u kojemu nam je na raspolaganju oko 2,1 milijardu kuna od čega je do sada iskorišteno oko milijardu kuna, a preostali dio se planira iskoristiti do konca ove godine, budući da su mnogi projekti pred ugovaranjem.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekte iz područja zaštite okoliša na raspolaganju je gotovo 5 milijardi kuna. Ta sredstva se planiraju usmjeriti u razvoj sustava gospodarenja otpadom s naglaskom na projekte kojima će se razvijati koncept kružnog gospodarstva te će se, među ostalim, koristiti i za sanacije odlagališta.

 



Stranica