Osijek dobio dva nova reciklažna dvorišta

  • Slika /slike/Vijesti/18.10.2019. Osijek RD 2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je danas otvaranju dvaju novih reciklažnih dvorišta na području Grada Osijeka. Izgradnja reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala ostvarena je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija (OPKK), a od ukupne vrijednosti tih dvaju projekata u iznosu od 7.952.274,00 kuna EU sredstva sudjeluju s 85 %, dok preostali dio sufinancira Grad Osijek.

Odluke o financiranju projekata i Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisani su 2018. godine, a završetak projekata se očekuje u travnju 2020. godine.

Grad Osijek ulaže značajne napore u poboljšanje sustava gospodarenja otpadom, a ministar je prilikom svečanosti otvaranja novih reciklažnih dvorišta istaknuo kako „ovaj infrastrukturni projekt predstavlja jednu malu pobjedu u borbi s otpadom, kako Grada Osijeka, tako i Republike Hrvatske.“.

Osim uspostave reciklažnih dvorišta, ovim projektima će se osigurati i nabava potrebne opreme te organizacija informativno-obrazovne aktivnosti i aktivnosti promidžbe i vidljivosti vezane za korištenje reciklažnog dvorišta i pravilnog odvajanja otpada. „Drago mi je da Grad Osijek prepoznaje i ulaganja u izobrazno-edukativne aktivnosti. To je jamstvo da su Osječani sve informiraniji o važnosti odvajanja otpada i očuvanja okoliša. Osijek je svijetli primjer i siguran sam da i ostali veliki gradovi mogu iskoračiti u ovom smjeru“ kazao je Ćorić.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota istaknuo je kako je Grad Osijek prvi u Hrvatskoj donio Plan gospodarenja otpadom te za ove projekte uspješno povukao 85 % sredstava iz EU fondova. Ujedno je naglasio da su ispunjeni svi preduvjeti za ispunjenje europskih standarda, no i da Osječane čeka još posla.

U navedene dvije osječke gradske četvrti uslugom organiziranog sakupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada obuhvaćeno je ukupno 11.410 kućanstava, odnosno 30.643 stanovnika. Nova reciklažna dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimaju 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Novootvorena reciklažna dvorišta pokrit će potrebe i drugih gradskih četvrti (susjedne Gradska četvrt Industrijska četvrt i Mjesni odbor Višnjevac obuhvaćaju dodatnih 4.417 kućanstava, odnosno 13.632 stanovnika), kao i potrebe rubnih dijelova ostalih mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Osijeka.



Stranica