Osnovana Radna skupina za rješavanje problema prekomjerne posjećenosti i izgradnje u NP Plitvička jezera

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58dbaa3d7c649.JPG

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaprimilo je izvještaj reaktivne monitoring misije UNESCO-a, čiji su predstavnici krajem siječnja bili u posjetu s ciljem rješavanja problematike u NP Plitvička jezera i očuvanja prirodnih vrijednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu svjetske baštine. O izvještaju misije danas je javnost izvijestio ministar Slaven Dobrović.

'Zaključak misije je da Nacionalni park Plitvička jezera ovu godinu neće biti stavljen na listu ugrožene svjetske baštine i to je dobro za čuti. Dane su konkretne preporuke za otklanjanje postojećih problema. Preporuke se odnose na izradu strateške procjene utjecaja na okoliš prostornog plana, reviziju građevinskih dozvola, izradu plana upravljanja parkom, izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i prometnih problema. Mi smo svega toga svjesni i na rješavanju tih problema se već aktivno radi' – rekao je ministar Dobrović.

Ukoliko do sljedeće godine ne dođe do napretka u ispunjavanju zahtjeva iz Odluke Odbora svjetske baštine, misija preporuča da Odbor razmotri uvrštavanje NP Plitvička jezera na listu ugrožene svjetske baštine na zasjedanju 2018. godine.

Ministar je rekao kako je za rješavanje navedene problematike nužna međuresorna suradnja te je stoga danas osnovana i operativna radna skupina koja će dovršiti Akcijski plan za rješavanje uočenih problema u Nacionalnom parku Plitvička jezera za svaki od sektora.

Također, Ministarstvo će u suradnji s ostalim nadležnim tijelima pripremiti odgovor na zaključke misije koje će zajedno s Akcijskim planom poslati Tajništvu UNESCO-a i Odboru svjetske baštine kako bi se istaknulo da je Hrvatska spremna poduzeti sve mjere kako bi se zaštitio NP Plitvička jezera.

Na novinarski upit hoće li se do zadanog roka, odnosno 2018. godine, riješiti problemi kako Plitvice ne bi bile stavljene na popit ugrožene baštine, ministar je odgovorio da će se tada razmotriti napredak Hrvatske.

'Neke mjere će se u potpunosti ispuniti, neke zahtijevaju duže vrijeme. Jasno je da nitko ne očekuje da za ono za što treba više godina napravite u godinu dana. Važno je provoditi aktivnosti i pokazati ozbiljnost u pristupu tom problemu' – istaknuo je ministar Slaven Dobrović.

Navedeno je i kako će već ove sezone park uvesti promjene u modelu posjećivanja kako bi se smanjio pritisak posjetitelja u špici sezone. Prvo što će se uvesti je mogućnost da se kupuju online ulaznice, a u određenim dijelovima dana će se morati i zatvoriti vrata te poslati posjetitelje ili na druge lokacije ili ih uputiti da pričekaju dok se ne smanji pritisak.

 



Stranica