Ostvarena jedna od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Kogeneracija Virovitica naslovna.JPG
U virovitičkoj Poduzetničkoj zoni Antunovac svečano je otvoreno Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu 3 MW Virovitica, investitora tvrtke A&A BIOENERGY VIRO d.o.o., a koja je nastala kao rezultat zajedničke suradnje članova društva Saše Abrišina, direktora tvrtke A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde i Istvana Andrasa Kaszabe, direktora mađarske tvrtke Arago Investment Holding Zrt.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina i najmodernijem pogonu koji električnu i toplinsku energiju proizvodi iz biomase te je u potpunosti klimatski prihvatljivo. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 125 milijuna kuna.

Budući da je riječ o zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj investiciji, postrojenje su istovremenim pritiskom na gumb te rezanjem vrpce otvorili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Péter Szijjártó, te virovitičko-podravski župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i predstavnik tvrtke Arago Sánthav Gergely.

Hrvatska postaje sve atraktivnija investicijska destinacija

Ministar Horvat ovaj je projekt istaknuo kao primjer drugima u Hrvatskoj. Potpora Grada i Županije projektu, olakšana administracija, upoznavanje s mogućnostima ulaganja obaju partnera te podrška pri svim fazama projekta poziv su i drugim investitorima za ovo područje, rekao je ministar. „Ovo je još jedan pokazatelj da Hrvatska postaje sve atraktivnija investicijska destinacija. U zadnje vrijeme rastemo na svim svjetski relevantnim ljestvicama, što je dokaz da je ova Vlada prioritetno okrenuta prema gospodarstvu i stvaranju preduvjeta za daljnji rast, a smatramo kako je stvaranje novog kvalitetnog radnog mjesta najbolja demografska mjera koju možemo ponuditi“, istaknuo je ministar.

Mađarski ministar Szijjártó rekao je kako ova vrijedna investicija još jednom dokazuje da sve više mađarskih tvrtki ulaže u inozemstvo. Tvrtka Argo jedna je od njih i iskazuje interes za obnovljive izvore energije. „Današnje postrojenje u Virovitici predstavlja projekt koji sadrži najsuvremeniju tehnologiju proizvodnje i kompetenciju te predstavlja ulaganje koje je konkurentno na tržištu. Izražavam spremnost da kroz ovakvu vrstu ulaganja nastavimo jačati mađarsko-hrvatsku poslovnu suradnju te svim uključenima u projektu želim puno uspjeha“, naglasio je Szijjártó. Govoreći o Hrvatskoj kao važnom partneru, naglasio je kako je Mađarskoj iznimno drago biti na petom mjestu po vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom te da je dosad Mađarska, kako bi ojačala ne samo mađarsku zajednicu nego i hrvatsko gospodarstvo na tom području, u okviru projekta Dravski trokut podržala 527 poduzetnika u Hrvatskoj.

Otvara se novih 35 radnih mjesta

Tvrtka AMS-Biomasa na ovom projektu s mađarskim partnerom radi punih pet godina, napomenuo je direktor tvrtke Saša Abrišin, koji je također istaknuo kako im je bio izazov ući u ovakvu vrstu investicije. „Projekt je vrlo kompleksan, od odabira tehnologije, do vremenskog perioda ishođenja pojedinih dozvola, no uspjeli smo savladati sve prepreke“, rekao je Abrišin. Postrojenje snage 3 MW, u kojem je oprema iz hrvatske tvrtke Đuro Đaković, ali i najsuvremenija turbina poznatog svjetskog proizvođača Triveni Engineering & Industries Limited iz Indije, koristit će biomasu iz Hrvatskih šuma. Dio drvne mase imaju i iz vlastitih resursa, budući da se preradom drvne sječke bave već godinama.

Ukupna snaga (primarna energija goriva) je 16 MW, dok je potrošnja biomase procijenjena na 46.320 tona godišnje. U starom pogonu tvrtke radi 35 zaposlenih, a novo postrojenje omogućit će nova radna mjesta za još 35 ljudi.

Zadovoljan partnerstvom u ovoj investiciji je i Sántha Gergely iz tvrtke Arago iz Mađarske, koji je pohvalio potporu hrvatske države poduzetnicima, kroz kredite HBOR-a i OTP-a na ovom posebnom, suvremeno opremljenom i klimatski prihvatljivom pogonu. „Drago nam je što smo partneri ovom velikom projektu, u kojem otpadne materijale koristimo za novi proizvod i tako cijelom postrojenju dajemo dodatnu vrijednost. Ovo je primjer dobre suradnje između naših tvrtki i ovim putem najavljujem kako ovo nije jedini projekt vezan uz obnovljive izvore energije koji planiramo na području Hrvatske“, naglasio je Gergely.

Primjer uspješno realiziranog projekta kao poziv za nove investicije u Hrvatskoj

Za potrebe novog postrojenja, Grad Virovitica dala je zemljište po poticajnim cijenama za investitore – jednu kunu, a ususret investitorima izlazi i nizom pogodnosti i olakšica. „Ovo je pogon koji označuje suradnju mađarsko-hrvatskih tvrtki i na njemu još jednom pokazujemo da ovaj model funkcionira. Zajedno, u suradnji s državom, pokazali smo jedan dobar primjer i model svim drugim tvrtkama, kako se stvari brzo i efikasno mogu rješavati. Siguran sam da je to dobar poziv novim investicijama na području Hrvatske“, naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin. Dodao je kako je posjet mađarskog ministra bio prilika da se zajednički dogovore bitni koraci oko važnih pitanja kao što su prometna povezanost, ali i iskorištavanje resursa gradova i županija, kako bi se kroz zajedničke projekte ostvarili važni ciljevi.

Župan Igor Andrović u ovoj hrvatsko-mađarskoj investiciji izdvojio je opremu Đure Đakovića, kao primjer znanja i sposobnosti hrvatskih tvrtki. „Drago mi je što je ovo druga ovako velika investicija elektrana na području naše županije. Još mi je draže što je obje radio Đuro Đaković, dakle, hrvatski proizvođač i hrvatska pamet. To je dokaz da se radom, upornošću te dobrom suradnjom investitora s lokalnom i regionalnom samoupravom, mogu napraviti ovako velike stvari“, poručio je župan Andrović te naglasio dobru dugogodišnju suradnju s mađarskim partnerima, pograničnim županijama.

Stranica