Otvoren Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/PTI Krapina naslovna.jpg

U okviru poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“, kao jedan od 48 odobrenih projekata, jučer je u Krapini svečano otvoren Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije vrijedan 32,6 milijuna kuna. Uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, direktoricu Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martinu Jantol Županić, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurića te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislava Petrica, ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja svečanosti otvaranja prisustvovao je državni tajnik Mario Antonić.

Tom je prigodom državni tajnik Antonić istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske ovim projektom jasno pokazuje smjer u kojemu vodi Hrvatsku te kako stjecanjem novih znanja, kreiranjem proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti svi zajedno doprinosimo konkurentnijem gospodarstvu na EU, ali i globalnoj razini.

„Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture određuje oblike i sustav potpora te ustrojava Jedinsveni registar poduzetničke infrastrukture. Danas imamo upisano 575 poduzetničkih zona od kojih je 259 verificirano, Upisano je i 248 poduzetničkih potpornih institucija, a verificirano je 197. Poduzetnička infrastruktura se do ulaska Hrvatske u Europske uniju financirala iz državnog proračuna, a kreiranje javnog poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“ iz 2016. godine, kojim je financiran i ovaj projekt, predstavlja konkretan zamah u financiranje tih objekata, odnosno kompletnog pristupa i podrške kroz poduzetničku infrastrukturu. Cilj poziva je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničke i poslovne infrastrukture i povećanje broja proizvoda i usluga koje ona omogućava. To će se postići ulaganjem, ali i proširenjem kapaciteta postojećih poduzetnika te omogućavanjem prostora i uvjeta za stasanje novih. Pozivom je prvotno osigurano 380 milijuna kuna, a ta je alokacija u srpnju 2017. godine, zbog velikog interesa prijavitelja, povećana na 640 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koji se mogao dodijeliti pojedinom projektu iznosio je 200 tisuća kuna, a najviši iznos bio je 20 milijuna kuna. Potpisano je 48 ugovora ukupne vrijednosti preko 637 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrijednost projekta iznosila preko 756 milijuna kuna, od čega je dodijeljena jedna potpora u Krapinsko-zagroskoj županiji u vrijednosti nepunih 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava“, naglasio je Antonić.

„Ono o čemu moramo razmišljati sada, a i u budućnosti, je natječaj Mreža BOND objavljen od strane HAMAG BICRO-a, odnosno „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija“ kroz koju se se željele osigurati profesionalne savjetodavne i stručne usluge iste kvalitete poduzetnicima u svim fazama razvoja i svim segmentima poslovanja, kako bi se smanjila asimetrija u pristupu poslovnim znanjima i vještinama“, dodao je Antonić te napomenuo kako je natječaj otvoren do 30. rujna 2020. godine. Pozvao je Poduzetnički-tehnološki inkubator da se upiše u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture i uključi u Mrežu BOND te zaključio kako će se iz ovoga Inkubatora razviti mnoge ideje i poduzetnički podvizi te će se otvoriti mogućnosti za kvalitetna radna mjesta koja će doprinijeti razvoju Krapine, Hrvatskog Zagorja i cijele Hrvatsku.

Poslovno-tehnološki inkubator KZŽ vrijedan je 32,6 milijuna kuna, a proteže se na 2.040,29 m², s 28 opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica. Inkubator će pomagati poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovno-tehnoloških inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja. Pružat će stručnu pomoć, osigurati upotrebu slobodnih proizvodnih i uredskih kapaciteta po subvencioniranim cijenama, uz mentora i pristup raspoloživim izvorima financiranja.



Stranica | Gospodarstvo