Otvoreni radovi na prvoj fazi projekta gradnje retencije Ogulin

  • Slika /slike/Vijesti/5.5.2020. Ogulin 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je 5. svibnja na službenom otvaranju radova na prvoj fazi projekta gradnje retencije Ogulin. Ova faza, od ukupno četiri faze „Projekta zaštite od poplava grada Ogulina“, vrijedna je 54,7 milijuna kuna, a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Izgradnja cjelokupnog zahvata retencije Ogulin s pripadajućim građevinama izvodi se kroz četiri faze, a ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85 %, dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda. 

Realizacijom projekta umanjit će se poplavni rizici ogulinskog područja, poboljšati sustav obrane od poplava, a značajno će se smanjiti i potencijalne godišnje štete od poplava. Ublažit će se vodni valovi velikih voda ovog područja, a čišćenjem Đulinog ponora povećala se protočnost.

Prva faza obuhvaća izgradnju retencije kapaciteta 6,27 milijuna m3, evakuacijske građevine i pristupne prometnice te izmještanje toka rijeke Dobre.

Do sada su izvedeni radovi treće faze koji obuhvaćaju izgradnju zaštitnog zida na ribnjaku na rijeci Vitunjčici. Za radove druge faze – izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, u tijeku izrada projektne dokumentacije, a za radove četvrte faze – izgradnja brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima, u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole.

Ministar Ćorić je na otvaranju radova naglasio kako je u ovom trenutku na razini države 57 potpisanih aglomeracija ukupne vrijednosti nešto više od 22 milijarde kuna.

„Svi ti projekti trebali bi biti dovršeni do kraja 2023. godine, a uvjeren sam da izvođači radova vrlo ozbiljno shvaćaju ruku pruženu od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te da će prionuti poslu“ – izjavio je ministar Ćorić.

Na taj način, istaknuo je, učinio bi se ogroman iskorak kako bi RH što je moguće prije uhvatila korak ekonomskog razvoja i rasta standarda građanstva.



Stranica