Otvoreno je javno savjetovanje za financijske instrumente „ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“

Slika /slike/Vijesti/Logo s pozadinom za web.jpg

Financijskim instrumentima želi se poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina).

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja: https://savjetovanja.gov.hr/ započelo je savjetovanje za financijske instrumente „ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“.

Financijskim instrumentima želi se poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine ulazne energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije (OIE).

Ukupni kreditni potencijal za financijske instrumente iznosi oko 70 milijuna EUR, od čega polovica novca je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a polovica iz izvora poslovnih banaka koje će sudjelovati u provedbi FI, dok su prihvatljivi krajnji primatelji ovog financijskog instrumenta mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici, registrirani za obavljanje određene djelatnosti iz područja proizvodne industrije te uslužnog sektora (turizma, trgovina) u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti, a definirani u Uputama (točka 4). Cilj pokretanja javnog savjetovanja je upoznavanje potencijalnih Korisnika s uvjetima i karakteristikama ESIF kredita za energetsku učinkovitost.

U okviru financijskih instrumenata, financirati će se projekti iz područja proizvodne industrije te iz područja uslužnog sektora (turizam, trgovina), a koji u svojim aktivnostima uključuju mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izbora energije te mjere i troškove usluga, opreme i radova za provedbu prihvatljivih ulaganja navedenih u Uputama.

Krediti za korisnike financijskih instrumenata odobravaju se u kunama ili s dvosmjernom valutnom klauzulom vezanom uz EUR s minimalnim iznosom kredita od 25.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti, te maksimalnim iznosom od 10.000.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti, od čega je minimalno vlastito učešće Krajnjih primatelja kredita u investiciji 15% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a.

e-Ssavjetovanje će biti otvoreno do 15. prosinca 2018. godine tijekom kojih zainteresirani prijavitelji imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja vezano za Poziv od strane Ministarstva. Očekivana objava Programa kreditiranja na stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) je u trećem kvartalu 2019. godine s popisom komercijalnih banaka, koje će sudjelovati u kreditiranju.



Informacija | Energetika