Otvoreno je savjetovanje o Nacrtu prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda

Slika /slike/Vijesti/Logo s pozadinom za web.jpg

Nacrt prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda donosi se s ciljem unaprjeđenje poslovnog okruženja dodatnim rasterećenjem gospodarstva u pogledu neporeznih davanja i to smanjenjem iznosa naknade za zaštitu voda.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja pokrenulo je danas savjetovanje o Nacrtu prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva (Narodne novine, broj 127/17), koji je stupio na snagu 21. prosinca 2017. godine, stvorena je pravna osnova za uvođenje korekcijskog koeficijenta kojim će se dodatno umanjiti iznos naknade za zaštitu voda, ovisno o stupnju pročišćavanja otpadnih voda.

Nacrt prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda donosi se s ciljem unaprjeđenje poslovnog okruženja dodatnim rasterećenjem gospodarstva u pogledu neporeznih davanja i to smanjenjem iznosa naknade za zaštitu voda za određenu kategoriju poslovnih subjekata, obveznika naknade za zaštitu voda, koji imaju vlastite uređaje II. ili III. stupnja pročišćavanja i postižu propisane kriterije za taj stupanj pročišćavanja iz vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda ili drugog upravnog akta kojim se dopušta ispuštanje otpadnih voda. Na taj način kroz zakonske i podzakonske propise Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prepoznaje one koji ulažu u zaštitu okoliša, konkretno u zaštitu voda.

Nacrtom prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda predlaže se uvođenje novog korekcijskog koeficijenta k3, čijom bi se primjenom korisnici vlastitih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda stavili u ravnopravan položaj s korisnicima komunalnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, s obzirom da postižu isti učinak pročišćavanja otpadnih voda.

Korekcijski koeficijent k3 primjenjivao bi se za otpadne vode koje se pročišćavaju na vlastitom uređaju drugog ili trećeg stupnja pročišćavanja i to za:

                 - industrijske otpadne vode koje se nakon pročišćavanja ispuštaju u prirodni prijamnik ili u                       građevine javne odvodnje i

                  - sanitarne otpadne vode za koje je propisano redovito ispitivanje njihovog sastava te koje                     se nakon pročišćavanja ispuštaju u prirodni prijamnik.

Ova Uredba stupila bi na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, a primjenjivala bi se i za obračunsko razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. Time će se, za navedenu kategoriju poslovnih subjekata, smanjenje iznosa naknade za zaštitu voda odraziti na konačni obračun za 2018. godinu, a koji se obračunava do 15. ožujka 2019. godine.

Prema podacima o obračunu naknade za zaštitu voda za 2016. godinu, 219 poslovnih subjekata pročišćava otpadne vode na vlastitom uređaju II. ili III. stupnja. Primjenom korekcijskog koeficijenta k3 naknada za zaštitu voda za navedene poslovne subjekte dovela bi do umanjenja u ukupnom iznosu oko 10,16 mil. kn. Time će se posljedično za isti iznos umanjiti prihodi Hrvatskih voda.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao stručni nositelj, izradilo je Nacrt prijedloga uredbe o izmjenama Uredbe o visini naknade za zaštitu voda u suradnji sa svim bitnim dionicima kao što su Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatske vode.

e-Savjetovanje je otvoreno 15 dana (do 28. studenoga 2018. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=9285



Informacija | Vode