Otvoreno Reciklažno dvorište u Vojniću

Slika /slike/Vijesti/200130 vojnic RD.jpg
Svečano otvaranje Reciklažnog dvorišta Vojnić upriličeno je danas u istoimenoj općini u Karlovačkoj županiji, a otvaranju je, uz načelnika Općine Vojnić Nebojšu Andrića i župana Karlovačke županije Damira Jelića, prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Sukladno odredbama  Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koje su bile na snazi u ožujku 2017., kad je objavljen Poziv za građenje reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj, jedinice lokalne samouprave s više od 1.500 stanovnika bile su dužne osigurati najmanje jedno reciklažno dvorište, prema čemu je Općini Vojnić s 4.764 stanovnika (prema Popisu stanovništva iz 2011. godine) odobren projekt izgradnje ovog reciklažnog dvorišta.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta iznosila je 1,65 milijuna kuna, a EU sredstvima je pokriveno 85 % prihvatljivih troškova.

Općina Vojnić pritom je u nacionalnom sufinanciranju sudjelovala s oko 245 tisuća kuna, a  Reciklažnim dvorištem će nadalje upravljati Vojnić Komunalac d.o.o.

Uz izgradnju Reciklažnog dvorišta Vojnić, u 18 mjeseci trajanja projekta provedene su i informativno-obrazovne aktivnosti te aktivnosti promidžbe i vidljivosti vezano uz korištenje reciklažnog dvorišta i pravilno odvajanje otpada.

Ministar Ćorić je u svom obraćanju okupljenima pohvalio Općinu Vojnić u ostvarivanju dobrih rezultata u gospodarenju otpadom.

Prisutne stanovnike i učenike lokalne osnovne škole ministar je pozvao na savjesno prikupljanje otpada i korištenje novootvorenog reciklažnog dvorišta poručivši kako „svijet oko nas koji je jedino našom aktivnošću ovoliko zagađen i onečišćen, upravo našom aktivnošću može postati očišćen, čišći i ljepši“.

Načelnik Andrić je prilikom otvaranja reciklažnog dvorišta istaknuo i druge aktivnosti koje se na području Općine Vojnić provode ili planiraju provoditi uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: sanacija odlagališta otpada Kokirevo, izgradnja kogeneracije na biomasu i toplovoda za grijanje naselja, izgradnja aquaparka, izgradnja punionice za električna vozila, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te energetska obnova objekata na području Općine.
 

Stranica