Otvoreno savjetovanje za program sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5954dc7d6f361.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja https://savjetovanja.gov.hr/ započelo je savjetovanje o nacrtu Uputa za prijavitelje Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“.

Poziv se planira u okviru Specifičnog cilja 4b1 - Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim/prerađivačkim industrijama, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva je 114 milijuna kuna, pri čemu najniži iznos koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 500 tisuća kuna, dok se pojedinačnom prijavitelju, za jedan ili više projekata, može dodijeliti najviše 20 milijuna kuna.

Poziv je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije (primarno industrije željeza i čelika, obojenih metala, kemijske industrije, industrije stakla, keramike i građevinskog materijala, industrije ekstrakcije rude, tekstilne, industrije kože i odjeće, papirne industrije i tiska, inženjeringa, industrije drugih metala i druge, izuzev proizvodnje hrane i pića te duhanske industrije).

Financirat će se projekti koji predviđaju mjere kojima će se postići povećanje učinkovitosti korištenja energije omogućujući proizvodnju jednake količine proizvoda korištenjem manje količine isporučene energije, te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije prebacivanjem na obnovljive izvore energije, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu projektno – tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove (energetska učinkovitost u proizvodnim procesima, obnovljivi izvori energije (OIE) i energetska obnova zgrada) te upravljanje projektom.

Ovisno o veličini poduzeća (veliko, srednje ili malo), maksimalni iznos potpore (bespovratnih sredstava) ovisi o vrsti aktivnosti koje će se provoditi: mjere energetske učinkovitosti, mjere za visokoučinkovitu kogeneraciju ili mjere za promicanje energije iz obnovljivih izvora energije, odnosno kategoriji državne potpore, te okvirno iznosi 45% prihvatljivih troškova projekta za velika, 55% za srednja, a 65% za mala poduzeća. Ostalih 35-55% od iznosa prihvatljivih troškova projekta mora osigurati prijavitelj.

E-savjetovanje će biti otvoreno 30 dana tijekom kojih zainteresirani prijavitelji imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja vezano za Poziv od strane Ministarstva. Objava Poziva planirana je tijekom srpnja, s rokom za dostavu projektnih prijedloga od 4 mjeseca.



Stranica