Park prirode Lonjsko polje obilježava Dan sela Čigoč – Europskog sela rode

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/558bb765636fc.jpg

„Priroda može biti jedan od važnih pokretača održivog razvoja. Hrvatska obiluje očuvanom prirodom što dokazuje naših 19 parkova prirode. Stoga je važno zaštititi posebnosti tih područja i staviti ih u funkciju održivog razvoja. Park prirode Lonjsko polje može se pohvaliti i činjenicom da se u njemu nalazi prvo Europsko selo roda Čigoč koje privlači brojne posjetitelje. U njemu se nalaze gnijezda roda koja želimo očuvati kako bi i dalje bila jedna od atrakcija tog parka. Projekt očuvanja gnijezda roda ove je godine vrijedan 469.000 kuna te je njime obuhvaćeno 670 gnijezda u 12 županija.“ - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Dana sela Čigoča – Europskog sela roda, koji će se obilježiti u subotu 27. lipnja.

U sklopu obilježavanja Dana sela Čigoč – Europskog sela roda, Park prirode Lonjsko polje organizirao je program koji uključuje edukativne radionice te kulturno-umjetničke, rekreacijske i zabavne sadržaje. U subotu u 9 sati organiziran je i izletnički vlak „Čigoč-express“ koji će putnike sa zagrebačkog Glavnog kolodvora prevoziti do Siska, odakle će autobusima nastaviti do Parka prirode. U sklopu proslave održat će se i 12. konferencija Europskih sela roda koja će trajati od 25.-27. lipnja, te će sudionici iz 14 zemalja potpisati Sporazum o suradnji i prezentirati aktivnosti zaštite roda.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša već osmu godinu zaredom provode projekt „Zaštite i očuvanja bijele rode“ čiji je glavni cilj  očuvanje bijele rode i prostora u kojima obitavaju. Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda roda isplaćuje se naknada u visini od 700 kuna po gnijezdu od čega Fond sufinancira 50% iznosa dok preostalih 50% osiguravaju županije. Sudjelovanje u provedbi projekta vrijednog 469.000 kuna ove je godine prihvatilo 12 županija, za što je u Fondu osigurano 234.500 kuna.

Čigoč je prvim Europskim selom rode proglašen 1994. Otad je još 13 zemalja Europe proglasilo svoja europska sela roda. Cilj proglašenja je zaštita rode kroz održivo upravljanje staništima i podizanje svijesti o zaštiti. Danas na području Čigoča ima 35 gnijezda roda od čega je njih 30 aktivnih. Najveći broj gnijezda bijele rode, više od 200, nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zatim u Zagrebačkoj koja broji preko 100 gnijezda bijele rode.

Za očuvanje našeg prirodnog bogatstva i održivi razvoj na raspolaganju imamo i nikad veća sredstva. U europskim fondovima do 2020. za projekte očuvanja i upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000, razminiranje u zaštićenim područjima i ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu imamo gotovo 1,8 milijardi kuna.



Stranica