Park prirode Papuk slavi 21. rođendan

Slika /slike/Vijesti/Papuk dron.jpg
Park prirode Papuk danas slavi svoj 21. rođendan. Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimnih prirodnih  vrijednosti, velike raznolikosti staništa biljnih i životinjskih vrsta, ali iz zbog izuzetno vrijedne geološke baštine zbog koje je 2007. godine prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. Godine 2015. Papuk je proglašen našim prvim UNESCO geoparkom.  
 
To priznanje omogućilo je dodatnu promociju Papuka na međunarodnoj razini te još veću razinu zaštite Parka što je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja Parka.

Na sjeverozapadnom dijelu Parka nalazi se lokalitet Rupnica, prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj zaštićen zbog pojave stubastog lučenja vulkanskih stijena, a koji predstavlja geološku jedinstvenost u našoj zemlji. 
 
Na vrhovima obronaka papučkih šuma i danas postoje ostaci osam srednjovjekovnih utvrda koje datiraju od 13. st. pa sve do 16. st., a najznačajnija je utvrda Ružica grad, najveći srednjovjekovni fortifikacijski kompleks i palača u Slavoniji.

Jedna od najposjećenijih znamenitosti Parka je park-šuma Jankovac. Ova prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka te umjetnih jezera. Na kraju doline veličanstven prizor pruža 35 metara visok slap Skakavac.

U Parku prirode Papuk trenutno se provode investicije u okviru projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ koji je 2019. godine osvojio nagradu u kategoriji „Održivi turizam“ od strane Hrvatske turističke zajednice.

U sklopu navedenog projekta otvoren je Adrenalinski park Duboka koji je postao top destinacija za 2019. godinu, a dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade „Simply the Best“ u kategoriji novi projekt u turizmu.

Sve o posebnostima Parka posjetitelji odnedavno mogu saznati i u Posjetiteljsko-edukacijskom centru „Kuća Panonskog mora“ otvorenom u Velikoj, koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina na vrlo inovativan način, a u njemu su pohranjene vrijedne zbirke nalaza fosila.

Posjetiteljima je za razgledavanje Parka i njegovih brojnih znamenitosti na raspolaganju 15 električnih i 15 brdskih bicikala te autobus kojim je moguće obilaziti više lokacija u Parku.

Više o Parku prirode Papuk pronađite na poveznici.

Foto: PP Papuk
 


Stranica