Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5abc96ecd1701.jpg

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik g. Frane Malenica.

Ukupna vrijednost Projekta Šibenik je 496.281.362,50 kuna (s PDV-om) od čega su prihvatljivi troškovi 397.025.090,00 kuna. Projekt će se s 272.004.105,52 kuna, a što je 68,51% prihvatljivih troškova, sufinancirati bespovratnim EU sredstvima iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Do 2021. u okviru ovoga projekta izgradit će se 47 km cjevovoda i 11 crpnih stanica u naseljima Brodarica, Krapanj, Jadrtovac i Zablaće, rekonstruirat će se sustav javne odvodnje u gradu Šibeniku te će se rekonstruirati i dograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Također će se rekonstruirati 36 km vodoopskrbne mreže u naseljima Brodarica, Krapanj, Jadrtovac i Zablaće te dijelom u gradu Šibeniku.

„Ovo je jedan od najvrjednijih projekata u razvoju javne vodoopskrbe i odvodnje u Šibeniku“ rekao je direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica. 

Realizacijom ovoga projekta povećat će se pokrivenost kanalizacijskom mrežom na gotovo 100 % pokrivenosti, smanjit će se gubici i broj kvarova, povećati učinkovitost i pouzdanost sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

 „Ovo je izuzetno značajan projekt, ne samo za ljude u ovom dijelu Hrvatske, nego i za očuvanje prirode i mora.  Uvjeren sam da će realizacija ovoga projekta u konačnici značiti daljnji turistički razvoj ovoga kraja“ rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ovo jedan u nizu vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata koji se provodi u Republici Hrvatskoj te je dodao kako su nam i dalje na raspolaganju europska sredstva.

“U aktualnom programskom razdoblju dostupno nam je 1,05 milijardi eura za vodnokomunalne projekte. Trenutno je u provedbi 26 vodnokomunalnih infrastrukturnih projekta, a u tijeku je i odobrenje 9 projekata. Ukupna vrijednost tih projekata je 10,6 milijardi kuna od čega bespovratna EU sredstva iznose 7,5 milijardi kuna što je 94,2% ukupno alociranih bespovratnih sredstava u okviru ovoga programa“ kazao je Ćorić te dodao kako je u različitim stupnjevima spremnosti još 70-ak projekata čime će se osigurati povlačenje cjelokupne dostupne alokacije od 1,05 milijardi eura. 

“Cilj svih ovih ulaganja je omogućiti pristup vodi za najveći broj stanovnika te tako povećati kvalitetu života u Hrvatskoj”, zaključio je ministar Ćorić.



Stranica