Poduzet će se nove mjere za rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56c1c9ea797da.jpg

Ministri okoliša, pravosuđa i gospodarstva Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Tomislav Panenić danas su u Slavonskom Brodu održali sastanak s predstavnicima Grada vezano uz onečišćenje zraka te su najavili nove mjere koje će se poduzeti kako bi se taj problem što prije riješio.

„Jasno nam je da je Rafinerija Brod u susjednoj BiH glavni izvor onečišćenja zraka koji značajno narušava kvalitetu života naših građana. Taj se problem rješava na međudržavnoj razini kroz zajedničku radnu skupinu, no željenih rezultata nema. Proces modernizacije Rafinerije je prespor i nemamo čvrste garancije kako će se ostvariti. Stoga smo primorani donijeti druga rješenja i rješavanje tog problema podići na višu razinu“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

„Postoje određeni pravni modeli kojima bi se moglo utjecati na rješavanje ovog problema. Postoje pravni alati kojima se može spriječiti kazneno djelo, ako se utvrdi njegovo postojanje, te slijedom toga postupati prema odgovornim osobama“ – istaknuo je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

„Prihvatili smo ovu inicijativu ministra Dobrovića jer smo upoznati s problemom. Odlučili smo se zajednički konzultirati o mogućim modelima rješavanja ovog problema u korist građana Slavonskog Broda“ – kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Rafinerija nafte Brod dominantni je izvor onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu sumporovodikom. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode potaknulo je osnivanje međudržavne radne skupine koja je posljednji sastanak održala u utorak, 9. veljače. Na tom su sastanku predstavnici Rafinerije nafte Brod dali šturu informaciju o provedbi modernizacije. Ispostavilo se, naime, da obećana modernizacija energane rafinerije nije provedena.

Problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i jednom dijelu susjedne Bosne i Hercegovine moći će se kvalitetnije rješavati nakon što se potpiše Sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja. Potpisivanje tog sporazuma očekuje se u idućih par mjeseci.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 100% iznosa financiralo izgradnju dvije mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka. Fond je osigurao i 80% sredstava za sufinanciranje milijun kuna vrijednog projekta „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete zraka te informiranje i educiranje građana.

 



Stranica