Pokrenuto e-Savjetovanje o Nacrtu Prijedloga zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., Ploče

Slika /slike/Vijesti/Logo s pozadinom za web.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike danas je na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanje pokrenulo savjetovanje o Nacrtu Prijedloga zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., Ploče.

Ovim nacrtom prijedloga zakona želi se riješiti pitanje radnika Plobesta d.d. i Plobesta d.d. u stečaju, koji su profesionalno i dugoročno bili izloženi štetnom djelovanju azbesta na zdravlje, a za koje važećim propisima nije predviđeno obeštećenje. 

Sukladno nacrtu prijedlogu, a prema evidencija Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pravo na obeštećenje imalo bi 510 radnika koji su  periodu  od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine (najmanje pet godina rada) bili izloženi azbestu. Prijedlogom nacrta obeštećenje po radniku iznosi 219.000,00 kuna.

Rješenja o zahtjevu za obeštećenje, koji radnik treba podnijeti u roku od 90 dana od stupanja Zakona na snagu, u prvom stupnju donosi Fond za zaštitu okoliša i energetiku, a u drugom stupnju Povjerenstvo za žalbe čije članove imenuje Vlada Republike Hrvatske.

S obzirom da se radi o obeštećenju radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, predlaže se da isplatu izvrši Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

e-Savjetovanje je otvoreno 15 dana (do 16. veljače 2019. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10171.



Stranica