Politika zaštite okoliša i prirode tiče se svih područja našeg života i jedan je od prioriteta naše Vlade

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e3688e51da8.jpg

'Politika zaštite okoliša i prirode podrazumijeva puno više od samog očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. To je pitanje koje zadire u sva područja našeg života od gospodarstva, radnih mjesta, obrazovanja, preko kulture i turizma do poljoprivrede. Politike zaštite okoliša imaju važnu ulogu i otvaraju mogućnosti - inovacije i nove, takozvane zelene tehnologije mogu biti pokretač investicija i radnih mjesta. A rast i razvoj ključni je prioritet svih europskih Vlada pa i naše' izjavio je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode na današnjem sastanku Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran održanom u Hrvatskom saboru.

Na sastanku su sudjelovali zastupnici nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja i stručnjaci iz područja zaštite okoliša, a uvodno se svima obratio Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

'Naša politika zaštite okoliša ima četiri osnovna prioriteta: gospodarenje otpadom, zaštitu prirode, cirkularno i zeleno gospodarstvo te zaštitu zraka i provedbu mjera za ublažavanje posljedica klimatskih promjena' istaknuo je Dokoza u svom izlaganju naglasivši ogromne pomake koji su učinjeni u posljednjih godinu dana u uspostavi cjelovitog i funkcionalnog sustava gospodarenja otpadom.

Također, dotaknuo se i klimatskih promjena i potrebe maksimalnog angažmana svih država da donošenjem mjera i osiguravanjem njihovih provedbi, te mudrim korištenjem resursa, pridonesu ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Istaknuo je i prirodne ljepote kao najvrjedniji resurs Hrvatske i potencijal koji zaštićeni dijelovi imaju te nužnost da oni postanu generatori razvoja cijele regije povezujući prirodne ljepote s razvojem turističkih, poljoprivrednih i uslužnih djelatnosti.

Na samom sastanku raspravljalo se o korištenju obnovljivih izvora energije u gradnji, razvoju održivog turizma na Mediteranu, daljnjem razvoju projekta 'Eko-gradovi' i 'Let's do it!Mediterranean', a gradonačelnici Komiže, Tonka Ivčević, i Visa, Ivo Radica, potpisali su pristupanje Visa i Komiže projektu 'Eko-gradovi'.



Stranica