Poljsko-hrvatska konferencija nacionalnih parkova

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5902ecce8c94b.jpg

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i hrvatskih nacionalnih parkova predvođeni pomoćnikom ministra g. Igorom Kreitmeyerom, sudjelovali su na poljsko-hrvatskoj konferenciji 'Razvoj poljskih nacionalnih parkova u povodu desete obljetnice pridruživanja Poljske Europskoj uniji – mogućnosti za primjenu u nacionalnim parkovima Republike Hrvatske' u Nacionalnom parku Tatra u Zakopanama u Poljskoj od 24. do 25. travnja 2017.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nacionalnih parkova 'Brijuni', 'Kornati', 'Krka', 'Paklenica' i 'Plitvička jezera' odazvali su se pozivu počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakowu g. Pavela Wlodarczyka na konferenciju u cilju objedinjavanja iskustava poljskih i hrvatskih nacionalnih parkova od ulaska u EU.

Poljska zaštićena područja u proteklih desetak godina znatno su napredovala na području istraživanja, različitih oblika posjećivanja, prekogranične i međunarodne suradnje te povlačenja EU sredstava. Tome u prilog svjedočili su predstavnici nacionalnih parkova Karkonosze, Slowinski, Bieszczady, Ojcowski i Tatra predstavljajući ostvarene projekte vrijedne više milijuna eura.

Nacionalni parkovi Hrvatske su također prezentirali svoje prirodne vrijednosti svojim poljskim kolegama koji Hrvatsku vrlo dobro poznaju i u koju rado dolaze na odmor. Hrvatska bilježi turistički rast posjećivanja stanovnika Poljske za 12% u odnosu na 2015. godinu, a tijekom prošle 2016. godine našu je zemlju posjetilo 757.573 Poljaka koji su ostvarili 4.964.262 noćenja.

Konferencija je zaključena potpisivanjem sporazuma između Javne ustanove Nacionalni park 'Krka' i Nacionalnog parka 'Ojcowski' kojim su se parkovi obvezali na razmjenu ideja, informacija i znanja. Područja koja će posebno biti valorizirana prilikom zajedničkog istraživanja i razmjene stručnjaka su aktivna zaštita staništa i vrsta, upravljanje posjetiteljima, edukacija i izdavaštvo.

Kroz ugodne radne susrete uspostavljeni su brojni kontakti što će znatno olakšati svaku buduću suradnju, a posebice u cilju korištenja sredstava iz EU fondova. Parkovi Hrvatske su upravo završili ciklus prijave na otvoreni poziv za unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture te se očekuje odobrenje više od 400 milijuna HRK bespovratnih sredstava EU koji će biti na raspolaganju parkovima do 2022. godine.

 



Stranica