Pomoćnica ministra Ana Mandac otvorila 21. Sajam gospodarstva u Zaprešiću

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/thumbnail.jpg
Prigodnim programom danas je u Zaprešiću svečano otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva. Čast otvoriti ovu već tradicionalnu manifestaciju pripala je pomoćnici ministra Ani Mandac.
 
Pomoćnica ministra Mandac pozdravila je okupljene u ime ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata te u svoje osobne ime i izrazila veliko zadovoljstvo što i ove godine sudjeluje na otvorenju  Sajma. „O vrijednosti i važnosti održavanja ove manifestacije najviše govori činjenica da se nalazimo ovdje po 21. put kako bismo zajedno podržali suradnju i razmjenu iskustava među izlagačima, ali i prenijeli poruku o važnosti podrške koju lokalna vlast i resorno ministarstvo trebaju podržavati i dalje“, izjavila je Mandac.
 
Pomoćnica ministra podsjetila je na sve mjere Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje se poduzimaju kako bi se olakšalo poslovanje mikro, malih i srednjih poduzetnika. „Ova Vlada je kroz resorno Ministarstvo obećala da će u područje obrtništva unijeti promjene. Izmjene i dopune Zakona o obrtu upućene su u Sabor nakon što ih je Vlada prethodno usvojila. Osnažili smo vezu između gospodarstva i tržišta rada. Naime, želimo da poslodavci, bilo obrtnici, bilo pravne osobe, danas u Republici Hrvatskoj stvaraju radnu snagu kakva upravo njima treba. Zbog toga smo u Ministarstvu izuzetno ponosni na projekt koji uspostavlja dublju vezu između obrazovanja i gospodarstva i to kroz sustav obrazovanja za vezane obrte te kroz sustav naukovanja“, naglasila je pomoćnica ministra.
 
U protekle tri godine za projekt stipendiranja učenika u obrtničkim školama i potporu poslovnim subjektima za naukovanje osigurali smo 67 milijuna kuna. Za sljedeće dvije godine osigurali smo 200 milijuna kuna. Učeničke stipendije za obrazovanje u obrtničkim zanimanjima povećane su sa dosadašnjih 9.000 kuna na 18.000 kuna na godišnjoj razini, odnosno 1.500 kuna svaki mjesec. Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 80 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji podučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna“, izjavila je pomoćnica Ministra.
 
U svom govoru pomoćnica ministra istaknula je kako je cilj Vlade, kao i cilj ministra, osnažiti i pokrenuti, podržati i ojačati najproduktivniji dio našeg gospodarstva, a to je malo i srednje poduzetništvo.
 
Uz pomoćnicu ministra Mandac, okupljenima se obratila i predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešić Jasenka Jančić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, opunomoćeni ministar, ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu Bernard Šrajner te zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.
 
21. Međunarodni sajam gospodarstva u Zaprešiću održava se do 13. listopada 2019. godine, a posjetiteljima nudi niz raznovrsnih aktivnosti poput modnih revija, revija frizura, nastupa kulturno-umjetničkih društava te predstavljanja pojedinih obrta i zanimanja. 
 

Stranica