Pomoćnica ministra Ana Mandac svečano otvorila Međunarodni festival zadružnih proizvoda

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/pm Mandac 2.jpg

Danas je u Zagrebu na Cvjetnom trgu, održan je Međunarodnom festivalu zadružnih proizvoda. Ovogodišnji se festival održao pod sloganom „Zadruge – biznis budućnosti!“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti zadružnog načina poslovanja u strukturi nacionalnih gospodarstava, posebno je važno poslati poruku široj javnosti kako je zadružno poduzetništvo jedini pravi odgovor na negativne trendove i demografsko odumiranje ruralnih područja , a time i Republike Hrvatske.

Drugi po redu Festivala zadružnih proizvoda svečano je otvorila, te se okupljenim zadrugarima i njihovima gostima obratila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. „Važnost zadružnog sektora i razvoja zadrugarstva u posljednjih desetak godina porasla je u cijelome svijetu. Zadružni je sustav prikladan za rješavanje mnogih najozbiljnijih gospodarskih i društvenih problema današnjice, osobito zbog značajnih pomaka u uvjetima rada, a naročito uslijed pritiska gospodarske globalizacije. U Hrvatskoj nisu razvijeni i ne postoje neki oblici zadružnog poduzetništva npr. zaposleničke, poljoprivredne marketinške i potrošačke zadruge, koji su se pokazali učinkoviti u drugim državama EU i iz čijih primjera se mogu stjecati znanja i prenijeti iskustva, dok su drugi oblici prestali postojati npr. štedno-kreditne i stambene zadruge. Stoga bi se za razvoj zadružnog poduzetništva u razdoblju 2018.-2020. trebalo razmotriti kako provesti promjene kojima bi se postigao cilj povećanja udjela zadrugarstva u ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Mjerama bi valjalo potaknuti povećanje broja novoosnovanih zadruga, a naročito povećanje broja članova zadruga. Jednako tako mjere bi trebale biti usmjerene na diversifikaciju sektorske strukture hrvatskih zadruga u kojoj prevladavaju poljoprivredne zadruge te potaknuti razvoj obrtničkih, marketinških, zaposleničkih, socijalnih i potrošačkih zadruga te zadruga lokalnih zajednica. Ministarstvo gospodarstvo ministarstva, poduzetništva i obrta podržava sve oblike gospodarskog udruživanja, pa tako i zadruge. Stoga nam je veliko zadovoljstvo biti danas ovdje i pružiti podršku svim zadrugarima koji izlažu svoje proizvode. Podatak koji kaže da je u Europi svaka peta osoba član zadruge, u Hrvatskoj je to tek svaka 220. osoba dovoljno govori o tome da imamo puno prostora za rad i razvoj. te da ćemo mjerama i aktivnostima koje provodimo u suradnji s Hrvatskim centrom za zadružno poduzetništvo zadrugarstvo učiniti atraktivnijim te potaknuti razvoj zadružnog poduzetništva.“, naglasila je prilikom svečanog otvaranja pomoćnica ministra Ana Mandac.

Jedna od najvećih snaga za preporod hrvatskog gospodarstva su upravo uspješne i dobro organizirane zadruge, poput ovih koje nam se danas predstavljaju. Ono što želimo poručiti ovim Festivalom je da su zadruge izuzetno dobra  platforma za bavljenje poduzetništvom i biznisom bez obzira želite li se baviti poljoprivredom, obrtništvom, građevinom, turizmom ili bilo čime drugim.  Bez obzira na veličinu, broj ljudi koju okupljaju ili djelatnost kojom se bave, našu su zadruge primjer kako jedino kroz tržišno orijentirane zadruge koje imaju i komponentu zajedništva i međusobnog povjerenja, možemo ostvarivati poslovne uspjehe, koji su preduvjet za dobar život i opstanak hrvatskog naroda.“, istaknuo je Tomislav Klarić-Kukuz, ravnatelj Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu posjetitelji su imali priliku upoznati se sa radom Zadruge Etnoraj-oGrlice, Braniteljske zadruge „Patriot“, Braniteljske zadruge „Konvoj“, Poljoprivredno-braniteljske zadruge „Svilaja“, Braniteljske zadruge „Donji Grad“, Braniteljske socijalno-radne zadruge „Darđanka“, Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“, Zadružnog saveza Dalmacije, Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza te Socijalne zadruge „Humana Nova“.



Stranica