Pomoćnica ministra, Marija Šćulac Domac, na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o održivom razvoju u Budvi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/547f25374ed53.JPG

'Budućnost kakvu želimo za Hrvatsku i regiju je ona u kojoj ćemo na načelima održivog razvitka potaknuti razvoj zelenog gospodarstva i izgraditi ekološki osviješteno i socijalno uključeno društvo. Zeleno gospodarstvo moramo shvatiti kao pokretač održivog razvoja, kao instrument za provedbu održive proizvodnje i potrošnje s ciljem osiguranja budućnosti održivog razvoja u regiji i na globalnoj razini. Usvojiti ga i kao koncept i kao praksu, kao poslovni model u kojem se gospodarski rast, sveukupni razvitak i okoliš međusobno podupiru.' – rekla je pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o održivom razvoju koja je danas započela u Budvi u Crnoj Gori.

Cilj dvodnevne konferencije je pokretanje regionalnog dijaloga o prioritetima politike održivog razvoja u jugoistočnoj Europi, a u skladu sa globalnim ciljevima i akcijama. Na njoj sudjeluju predstavnici ministarstava za okoliš te održivi razvoj iz država regije, predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, drugih međunarodnih i nevladinih organizacija te poslovnog sektora.

Pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora Marija Šćulac Domac istaknula je da se tema ove konferencije nadovezuje na najnovije aktivnosti i napore Europske unije za prelazak na zeleno gospodarstvo u kojima aktivno sudjeluje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Cilj je aktiviranje neiskorištenog potencijala zelenog rasta i zelenog gospodarstva u okviru održivog razvoja.

Na najvišim političkim razinama, na Vijećima ministara zaštite okoliša Europske unije, Republika Hrvatska snažno zastupa stajalište da je prijelaz na zeleno gospodarstvo velika prilika za stvaranje novih radnih mjesta. Zelena radna mjesta donose višestruke koristi – korist za okoliš, očuvanje resursa i osiguranje održive budućnosti te doprinos oporavku od gospodarske krize.

'U Hrvatskoj su kao potencijal za doprinos održivom rastu i stvaranju radnih mjesta prepoznati sektori gospodarenja otpadom, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te projekti u zgradarstvu, prijevozu, industriji i uslugama. Samo kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti, prema procjenama UNDP-a, u Hrvatskoj se očekuje otvaranje 80.000 zelenih radnih mjesta do 2050. godine. Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj se u kratkom roku omogućuje udvostručenje broja zaposlenih u tom sektoru, sa 6.000 na 12.000.' – istaknula je Šćulac Domac.

Naglasila je, također, da je u tijeku izrada Strategije niskougljičnog razvoja za razdoblje do 2050. godine čije se donošenje očekuje do sredine 2015. godine. To će biti krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija koja će otvoriti prilike za gospodarski rast, razvoj novih djelatnosti, povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Pomoćnica Šćulac Domac posebno je istaknula važnost regionalne suradnje i mogućnost financiranja projekata namijenjenih ublažavanju klimatskih promjena kroz program 'Vlada Vladi' (G2G - Government to Government). Hrvatska ima iskustva u provedbi takvih projekata kao primateljica stručne podrške tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji. Danas kao članica EU-a, rekla je Šćulac Domac, Hrvatska može pružati podršku i pomoć drugim zemljama u procesu njihova pridruživanja EU, a prvenstveno zemljama u regiji.



Stranica