Pomoćnik ministra Zvonimir Novak na proslavi 100 godina osnivanja Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/pm Novak naslovna.JPG


Danas je u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu održana 100. godišnjica osnivanja Kraljevske visoke tehničke škole u Zagrebu, od koje je nastao najveći dio svih tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od njih je i Fakultet strojarstva i brodogradnje koji tu obljetnicu već uvelike obilježava nizom programa i aktivnosti.

Današnji Fakultet nastao je podučavanjem 100 generacija studenata, izvorno osmišljenim istraživanjima, projektiranjem i razvojem infrastrukture, brodova i vlakova, postrojenja i strojeva, osnivanjem i razvojem laboratorija fakulteta, volontiranjem u zajednici, pokretanjem studentskih udruga te na mnoge druge načine.

„Fakultet strojarstva i brodogradnje oduvijek je bio usredotočen na istraživačko – znanstvene aktivnosti, ali i predvodnik inovativnih proizvoda i ideja  kako u hrvatskom tako i u svjetskom gospodarstvu“ u svom uvodnom govoru naglasio je pomoćnik Novak te dodao „Posebno mi je drago što se fakultet na natječaju Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja  koje je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pojavljuje kao partner na čak šest projekata ukupne vrijednost gotovo 100 milijuna kuna kao i što se kroz projekt Inovacijski vaučeri za MSP-ove pojavljuje kao pružatelj usluga kod pet korisnika. Siguran sam da će i financijska sredstva kroz projekte koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s akademskom zajednicom pripremilo, u iznosu od gotovo milijardu kuna, značajno podići razinu ulaganja u istraživanje i razvoj te na taj način Hrvatsku staviti uz bok razvijenih europskih zemalja.“



Stranica