Pomoćnik Strizrep sudjelovao u programu uoči Svjetskog dana voda

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afbbd25c87.jpg

'Voda je uz zrak, tlo i more jedna od ključnih sastavnica okoliša, a čisti okoliš naš je najvrjedniji resurs. Za nas voda ima mnogo oblika. Od izvora pitke vode poput Svete Jane, ovog izvora tople vode koji je jedinstveni prirodni fenomen u Hrvatskoj ili močvarnog područja Crna Mlaka. Hrvatska je među 30 najbogatijih zemalja u svijetu po obnovljivim zalihama vode. Voda je jedan od naših najvećih generatora razvoja, posebice turističkog razvoja. Ali to mora biti održivi razvoj u skladu sa prirodom kako bi je očuvali i za nas i za buduće generacije.' – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep koji je danas u Jastrebarskom sudjelovao u programu organiziranome uoči Svjetskog dana voda.

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, organiziran je program u sklopu kojega su brojni posjetitelji obišli jedinstveni prirodni hidrogeološki fenomen Toplica gdje postoji izvor tople vode konstantne temperature od 22 Celzijeva stupnja, vodospremu Petrovina, imanje Repro Eko na kojemu su razgledali vodenice i mlin i upoznali se sa ekološkom proizvodnjom.

Svjetski dan voda odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava se svake godine 22. ožujka. To je prigoda je da se u javnosti podigne svijest o važnosti vode za život ljudi, kao i probleme vezane uz vodu i vodne resurse.

Prema podacima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na svijetu nema stalan pristup zdravoj vodi. Stoga je, da bi se još više istaknulo značenje brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom 'Voda za život'.

'Voda je pitanje zdravog života, ali i održivog razvoja. Na sreću, naše ministarstvo se ne mora baviti problemom nedostatka pitke vode, čime se mnoga ministarstva u svijetu bave. Osim što se bavimo time da održavamo dobro stanje voda, posebno u zaštićenim područjima, mi na vodu gledamo i kao na turistički potencijal. Turizam nam je more, ali turizam su nam i Crna Mlaka, kao i ovaj izvor tople vode. Čuvajući vodu, mi čuvamo našu budućnost.' – istaknuo je pomoćnik Strizrep. 



Stranica