Potpisan prvi ugovor za EU sufinanciranje sanacije odlagališta otpada

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a5782092ff43.jpg

Prvi ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava kroz javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sanacije odlagališta neopasnog otpada potpisan je danas u Vodicama za projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Leć.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i gradonačelnica Grada Vodica Nelka Tomić.

Ukupna vrijednost projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć u Vodicama iznosi 16,2 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 12,8 milijuna kuna što je 85% prihvatljivih troškova. Preostala sredstva osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice.

„Projekt sanacije odlagališta Leć prvi je projekt sanacije koji se financira iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave da čim prije idu u sanacije odlagališta i iskoriste sredstva koja su na raspolaganju. Natječaj Ministarstva je u tijeku i ukupno je na raspolaganju 80 milijuna kuna za sufinanciranje projekata sanacija odlagališta“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je naglasio kako je 2018. godina u kojoj će nastaviti aktivnosti na zatvaranjima i sanacijama odlagališta u cijeloj Republici Hrvatskoj, a sve u skladu s namjerama da se u narednom razdoblju uspostavi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Istaknuo je kako aktivnosti na uspostavi sustava počivaju na primarnoj selekciji, odnosno omogućavanju odvojenog odlaganja otpada građanima od njihova kućnog praga, a završavaju u centrima za gospodarenje otpadom pri čemu je cilj da što manje otpada završi u centrima, a da ga se što više prethodno oporabi.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je kako je Fond sufinancirao s 410.000 kuna izradu projektne dokumentacije, a sada s 1,5 milijuna kuna sudjeluje i u samom projektu sanacije.

„Veličina ovog projekta govori samim time kada se pogleda obuhvat projekta. Govorimo o 3 hektara prostora koji će se staviti u bolju funkciju“ – rekao je direktor Ponoš.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo osiguranjem EU sredstava za sanaciju odlagališta Leć te je naveo kako je u Šibensko-kninskoj županiji u tijeku provedba projekta uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Uz sanaciju odlagališta otpada Leć, u tijeku je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Bikarac, a paralelno se provode i ostale aktivnosti na uspostavi sustava.

Sanacija odlagališta neopasnog opada Leć u Vodicama doprinijeti će ublažavanju daljnjih negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnog okoliša.



Stranica