Potpisan sporazum o obnovi vojnih objekata prema načelima energetske učinkovitosti vrijedan 260 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afa23c18d9.JPG

'Iznimno mi je drago što je MORH među prvima u javnom sektoru krenuo u projekte obnove vojnih objekata prema načelima energetske učinkovitosti. Riječ je o projektima vrijednima ukupno čak 260 milijuna kuna koje će sa 41 milijun kuna sufinancirati Fond. Energetska učinkovitost ima pozitivne posljedice na okoliš, štedi resurse i smanjuje troškove održavanja. Istovremeno se projektima energetske obnove otvara prostor za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Prema podacima Europske komisije, provedbom mjera energetske učinkovitosti kako je predviđeno strategijom za razdoblje 2020-2030. otvara se mogućnost za i do 2 milijuna novih radnih mjesta u Europi.' – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas prisustvovao potpisivanju sporazuma između Ministarstva obrane RH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o obnovi vojnih objekata prema principima energetske učinkovitosti.

Ministar obrane RH Ante Kotromanović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller potpisali su Sporazum o suradnji na projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Vrijednost projekata je 260 milijuna kuna, a Fond će ih sufinancirati sa 41 milijun kuna.

Njime se predviđa realizacija projekata obnove postojećih i gradnje novih vojnih objekata prema načelima energetske učinkovitosti koji predviđaju i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, izradu projektne dokumentacije i energetsko certificiranje MORH-ovih zgrada. Ministarstvo obrane predložilo je Fondu sufinanciranje objekata na devet lokacija u Zagrebu, Kninu, Petrinji, Zemuniku, Gašincima i Slunju.

MORH-ovi vojni objekti ovim će se projektom prilagoditi NATO-vim standardima jer će novoizgrađeni objekti postati prvi primjeri zelene gradnje s međunarodnim energetskim certifikatima u javnom sektoru u Hrvatskoj.

'Za nas je ovo vrlo važan dan jer će MORH potpisivanjem ovog sporazuma uštedjeti značajna sredstva i ostvariti energetske uštede u održavanju vojnih objekata. To su veliki sustavi, vojarne, kotlovnice, vojni objekti na kojima ćemo mijenjati fasade, krovišta, prozore i u kojima ćemo tada imati puno bolje uvjete za rad. U svemu tome će nas pratiti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode. Zahvaljujem im što su prepoznali potrebu vojske da bolje koristi energetske resurse. Detektirali smo koje su to naše potrebe. Tamo ćemo zajedno s Fondom napraviti puno i to me, kao ministra obrane, čini sretnim.' – rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller istaknuo je da 'troškovi za energiju u Hrvatskoj iznose 15% BDP-a, a potencijal za uštedu je zaista značajan s obzirom na činjenicu da 75% zgrada ne udovoljava trenutnim tehničkim propisima o toplinskoj zaštiti.'

Hrvatska je kao članica Europske unije preuzela europske politike i ciljeve, a među glavnim ciljevima je uspostavljanje održivog rasta i razvoja koji je temelj zaštite okoliša. Ciljevi strategije Europa 20-20-20 su smanjenje neposredne potrošnje energije za 20 posto, smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine, te povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 20 posto.

Obnova zgrada prema načelima energetske učinkovitosti jedan je od bitnih faktora za smanjenje potrošnje energije. Zgrade, javne i privatne, danas troše čak 40 posto ukupne količine energije. Fond zato sufinancira projekte, i javne i privatne, s ciljem da se što više objekata u Hrvatskoj obnovi prema principima energetske učinkovitosti.



Stranica