Potpisan Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa lagune na području „Bare“ u gradu Kninu

Slika /slike/Vijesti/191212 knin laguna.jpg
Sporazum o sufinanciranju Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu-laguna na području „Bare“ u gradu Kninu potpisali su danas generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Knina Marko Jelić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević i član Uprave DIV Grupe Darko Pappo.

Sanacijski program vrijedan 400.000,00 kn preduvjet je za daljnju izradu projektne dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola i odobrenja te realizaciju korištenjem sredstava EU.
„Veseli me što smo nakon višemjesečnih razgovora i konzultacija došli do toga da potpisujemo sporazum koji će doprinijeti iznalaženju rješenja za dugogodišnji problem. Svi smo na istoj strani u interesu građana i građanki cijele Hrvatske, ponajviše stanovnika Knina“ rekao je ministar Ćorić.

Naime, tijekom ratnog razaranja iz oštećenog spremnika bivše tvornice vijaka u Kninu u odvodnu lagunu isteklo je 250 m3  mazuta. Uz to, voda u lagunama onečišćena je i zbog dugogodišnjeg ispuštanja nepročišćenih tehnoloških otpadnih voda.

S obzirom da uslijed intenzivnijih oborina vodostaj rijeke Orašnice raste, nerijetko se izlije iz korita pa se pri povlačenju vode sadržaj iz lagune povuče u vodotok. Tako je u posljednjih 10 godina prijavljeno 11 onečišćenja i intervencija. Najveći dio sredstava osigurale su Hrvatske vode.

„Hrvatske vode su u posljednjih deset godina u sanaciju i sprječavanje onečišćenja uložile više od dva milijuna kuna. S obzirom na potrebu dugoročne zaštite voda sliva rijeke Krke i složenost problema onečišćenja koji traje već dulje vrijeme, uvelike će nam u njegovom rješavanju pomoći i europska sredstva koja planiramo iskoristiti” rekao je direktor Hrvatskih voda Đuroković.
Kada bude gotov, Sanacijski program trebao bi odgovoriti na pitanje koje je najpovoljnije tehničko-tehnološko rješenje te procijeniti troškove sanacije.

„Rijeka Krka jedna je od najljepših rijeka Hrvatske i Europe“ istaknuo je gradonačelnik Knina Jelić i dodao „izuzetno je važno da ju zaštitimo, a ovim Sporazumom činimo prvi korak“ zaključio je.
Uz Hrvatske vode, Šibensko-kninsku županiju i Grad Knin sredstva za izradu Sanacijskog programa osigurat će i DIV Grupa. Svatko po 100.000,00 kuna.

„DIV GRUPA sudjelovanjem u predmetnom Sporazumu želi dati svoj doprinos zajedničkom interesu i cilju, otklanjanja štete i očuvanja okoliša u kojem živimo i radimo. Iako je šteta na području „Bare“ u gradu Kninu nastala i nastajala daleko prije nego je DIV GRUPA kupila dio imovine bivše tvornice TVIK, potaknuti idejom zajedničkog sufinanciranja izrade sanacijskog programa rado smo se odazvali istoj“- naglasio je član Uprave DIV Grupe Pappo.

Sanacija laguna na području „Bare“ u gradu Kninu od iznimne je važnosti za Šibensko-kninsku županiju te je zato zamjenik župana Blažević iskazao zadovoljstvo potpisanim Sporazumom. “Sanacija ovog prostora od izuzetne je važnosti za cijelu Šibensko-kninsku županiju i njene žitelje. S obzirom da će sanacija laguna biti izuzetno zahtjevna nužno je da zajedničkim snagama pronađemo najbolje rješenje i moguće izvore financiranja sanacije” zaključio je Blažević.
 
 

Stranica