Potpisan sporazum o suradnji u području energetske obnove MUP-ovih objekata

Slika /slike/Vijesti/Potpisivanje ugovora MUP.jpg

Sporazumi se odnose na policijske postaje Daruvar, Zlatar Bistricu, Petrinja, Grubišno polje, Ploče i Vrbovec te Policijsku upravu međimursku (Čakovec) i požeško-slavonsku (Požega) kao i na Policijsku postaju i Postaju prometne policije Karlovac.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisali su danas, 21. prosinca, Sporazum o zajedničkoj suradnji u području energetske obnove objekata, kojim će biti obnovljeno devet policijskih postaja na području Republike Hrvatske.

Konkretno, današnji Sporazum odnosi se na policijske postaje Daruvar, Zlatar Bistricu, Petrinja, Grubišno polje, Ploče i Vrbovec te Policijsku upravu međimursku (Čakovec) i požeško-slavonsku (Požega) kao i na Policijsku postaju i Postaju prometne policije Karlovac.

Upravo ove policijske postaje uz još 17 objekata, Ministarstvo unutarnjih poslova prijavilo je za Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, a koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Štromar istaknuo je kako su danas potpisani sporazumi primjer dobre međuresorne suradnje. „Policijske postaje će biti ugodnije za raditi“ rekao je dodavši kako će značajna sredstva ostati u proračunu zbog smanjenja troškova energenata.

Ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić naglasio je kako se uz energetsku učinkovitost samih objekata, ovim Sporazumom pridonosi ispunjenju nacionalnog cilja povećanja energetske učinkovitosti, odnosno smanjenju potrošnje energije. „To je veliki posao koji čeka Hrvatsku s obzirom da je naš stambeni fond relativno davno izgrađen te je svaki ovakav napredak dobrodošao.“

Procijenjena vrijednost projekata energetske obnove za devet policijskih objekata na koje se današnji Sporazum odnosi iznosi oko 47 milijuna kuna, od čega će se osigurati 25,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava dok Ministarstvo unutarnjih poslova treba osigurati proračunska sredstva u iznosu od oko 21,4 milijuna kuna.

„Naš je cilj poboljšati stanje policijskih postaja koje su uglavnom dotrajale i koje su bile u potrebi da ih se obnovi“ rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović.

Dodajmo ovome da su jučer prihvaćeni projekti za još devet policijskih objekata, odnosno policijske postaje Donja Stubica, Otočac, Jastrebarsko, Okučani, Buje, Krk i Dubrava, Postaja aerodromske policije Pleso i zgrada PU brodsko-posavske u Slavonskom Brodu. Preostalih osam prijava još u proceduri.

Priopćenja za javnost | Energetika