Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Slika /slike/Vijesti/Lucino razdolje 7.2.2020.jpg
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje” potpisali su u petak u Dubrovniku ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

”Ovaj sustav je pokrenut jer je to pravi smjer kojeg smo zacrtali u Planu gospodarenja otpadom RH. Jasno mi je da ovakvi projekti imaju svoje protivnike, ali svaki sustav gospodarenja otpadom posebice u fazi njegove kreacije, u prvom desetljeću funkcioniranja nailazi na izazove s kojima se treba suočiti. To je svugdje u svijetu, a mi idemo u smjeru uređenih svjetskih ekonomija i njihovog sustava gospodarenja otpadom” rekao je ministar Ćorić.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je centar stožerni i ključni projekt ukupnog sustava gospodarenja otpadom u županiji.
„To je projekt od strateškog interesa kako za nas tako i za RH. Ukupna investicija je 494 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 408 milijuna kuna, a činjenica da je EU prihvatila izdvojiti 287 milijuna kuna za svoj udio od 70 posto potvrđuje da je projekt izrađen po najvišim standardima.” rekao je župan Dobroslavić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić napomenuo je kako sada predstoji najzahtjevniji dio posla "ali činjenica da smo iz EU fondova povukli 287 milijuna kuna daje nam poticaj da se trudimo da sljedeće faze projekta idu i brže od planiranih rokova“.

Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje je projekt od državnog značaja ukupne vrijednosti 494 milijuna kuna, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna. Iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. je osigurano sufinanciranje u iznosu 70,18% prihvatljivih troškova projekta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 19,82% sredstava, a 10% osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Završetak projekta očekuje se do kraja 2022. godine.

Stranica