Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt CGO u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Slika /slike/Vijesti/Lećevica potpisivanje SPLIT.JPG

Danas potpisanim ugovorima osigurano je 322.498.130,90 HRK bespovratnih EU sredstava za izgradnju CGO Lećevica što je 71 % od ukupne prihvatljive vrijednosti projekta.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisan je u petak 25. siječnja 2019. godine u Splitu. Samom potpisivanju Ugovora prethodio je dugogodišnji proces pripreme dokumentacije koji je u posljednjih godinu dana intenziviran.

U prosincu 2018. godine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je postupak izravne dodjele za projekt Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Nakon što je tvrtka Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. (upravitelj Centra) kao prijavitelj odgovorio dostavljenom projektnom prijavom i svom potrebnom dokumentacijom te nakon pregleda dokumentacije i evaluacije ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić donio je Odluku o financiranju.

„Sustavno gospodarenje otpadom nema alternativu“ rekao je ministar Ćorić i nastavio „izgradnjom ovoga Centra te osiguravanjem potrebne infrastrukture, na čemu intenzivno radimo posljednjih godinu i pol dana, zatvara se krug koji nam daje pravo vjerovati da će Hrvatska doista ostvariti zacrtane ciljeva u području gospodarenja otpadom.“

Danas potpisanim ugovorima osigurano je 322.498.130,90 HRK bespovratnih EU sredstava za izgradnju CGO Lećevica što je 71 % od ukupne prihvatljive vrijednosti projekta (454.129.208 HRK).

Preostali dio osigurat će jedinice lokalne i regionalne samouprave na čijem se području Centar nalazi.

„Očekujemo kroz mjesec dana objavu prvih natječaja te da će kroz godinu dana radovi započeti. Sami radovi, prema planu, potrajat će oko 18 mjeseci. To znači da ćemo polovinom 2022. godine Lećevicu staviti u funkciju“ naglasio je splitsko- dalmatinski župan Blaženko Boban.

Uz sam Centar za gospodarenje otpadom (kapacitet MBO-a 110.000 t/god) bit će izrađeno i 6 pretovarnih stanica (u Splitu, Sinju, Zagvozdu te na otocima Braču, Hvaru i Visu). Navedeno ima za cilj uspostavu jedinstvenog županijskog odlagališta neopasnog otpada u CGO čime će se omogućiti sanacija i zatvaranje svih 15 postojećih neusklađenih odlagališta otpada u ovoj županiji, a što će i konačnici doprinijeti zaštiti okoliša.

Također, ministar Ćorić je podsjetio i na aktualne i planirane natječaje koji se financiraju EU sredstvima, a na koje se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave kako bi svojim stanovnicima osigurale potrebnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom.

„Kroz dva tjedna očekujemo raspisivanje natječaja za spremnike. U tjednima koji dolaze očekujemo natječaje za sortirnice, plovila i vozila. To su integralni dijelovi sustava koje moramo izgraditi i na čemu intenzivno radimo u suradnji s općinama, gradovima i županijama.“

Priopćenja za javnost | EU