Potpisan Ugovor o dodjeli na korištenje Vile Izvor

Slika /slike/Vijesti/Vila Izvor.jpg

Danas potpisanim ugovorom Republika Hrvatska je JU NP Plitvička jezera dala na korištenje nekretnine čija je procijenjena vrijednost oko 29 milijuna kuna.

Ugovor o dodjeli na korištenje “Vile Izvor” potpisali su danas ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Događanju je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Danas potpisanim ugovorom Republika Hrvatska je JU NP Plitvička jezera dala na korištenje nekretnine čija je procijenjena vrijednost oko 29 milijuna kuna. 

 “Vila Izvor” kao kulturno dobro nakon dugogodišnje nebrige i zapuštanja, današnjim danom promijenit će svoj izgled i svrhu. Rješenje ovog problema s kojim smo bili suočeni od 2000. godine je nešto što nas sve može veseliti“ rekao je ministar Ćorić.

“Vila Izvor”, kada se uredi koristit će se kao znanstveno- edukacijski centar. U tom smislu, ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević istaknuo je kako će učiniti sve kako bi se „u kratkom roku pristupilo sanaciji “Vile Izvor”  a kako bi se objekt služio svrsi. Nekretnina neće biti korištena u komercijalne svrhe, nego će imati znanstveno- istraživački karakter na međunarodnoj razini“ zaključio je.

Rekonstrukcija “Vile Izvor” se namjerava financirati dijelom iz sredstava JU NP Plitvička jezera, a dijelom iz javno dostupnih fondova.

Prigodom potpisivanja Ugovora ministar državne imovine Goran Marić je rekao kako nema „ništa prirodnije nego da nekretnina koja je na području nacionalnog parka bude dana na upravljanju Nacionalnom parku. Prijašnja namjena “Vile Izvor” bila je potpuno nesvrhovita. Od danas Vila postaje centar za edukaciju i znanstveno djelovanje mladih i mjesto međunarodnih susreta.“

“Vila Izvor” se nalazi na jednom od najosjetljivijih dijelova Nacionalnog parka Plitvička jezera nedaleko od izvora potok Plitvice koji je vodonosnik Velikog Slapa, najveće atrakcije Nacionalnog parka. Sagrađena je u razdoblju od 1948. do 1953. godine te je godinama imala 20 soba za goste, 10 kancelarija, dvije kino dvorane, salu za sastanke, dvoranu za bal, kuglanu i bazen. Objekt ima status kulturnog dobra.



Stranica