Potpisan Ugovor o financiranju izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi

  • Slika /slike/Vijesti/Potpisivanje ugovora Sortirnica i obilazak Riperaja (4).JPG
  • Slika
  • Slika
Ugovor o financiranju izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Ukupna vrijednost projekta je 37.301.045,00 kuna od čega 85 % prihvatljivih troškova, odnosno 31.284.318,09 kuna čine bespovratna europska sredstva. Preostalih 6.016.726,91 kuna osigurat će Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena. 

Ministar Ćorić prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je kako je ovo prvo potpisivanje ugovora za izgradnju sortirnice u Hrvatskoj. „Ova sortirnica će biti svojevrsna nadogradnja postojeće infrastrukture u smislu gospodarenja otpadom na razini Rijeke“ rekao je Ćorić i dodao kako vjeruje da će projekt biti realiziran u zadanim okvirima.

Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva Draga gradit će se na ukupnoj površini od 5 636 m2, a završetak projekta očekuje se do kraja 2021. godine. 

Tehnološki proces postrojenja obuhvaćat će prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina koje se mogu vrednovati na tržištu, a u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša. 
U sortirnici se planira izdvajanje plastike, kartona, papira, PET ambalaže, MET ambalaže, tekstila, stakla i metala.

 „Sortirnicom će se omogućiti proces u kojem će se dio korisnog otpada razvrstavati, selektirati, očistiti od nepoželjnih segmenata te ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina“ rekao je gradonačelnik Obersnel.

Nakon potpisivanja ugovora, uzvanici su obišli Riperaj, prvi organizirani javni prostor u Hrvatskoj u kojem korisnici mogu samostalno ili uz pomoć majstora besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično te ih ponovo staviti u upotrebu i tako smanjiti količinu otpada. 

Stranica