Potpisan Ugovor o sufinanciranju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

  • Slika /slike/Vijesti/30.6.2020. CGO Lučino razdolje2.JPG
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je jučer u Slanom potpisivanju Ugovora o sufinanciranju projekta „Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“ s 81 milijuna kuna kapitalne pomoći.

Ugovor je potpisan između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o.

Ukupna je vrijednost čitavog projekta 494 milijuna kuna, a EU sredstvima se sufinancira 70 % prihvatljivih troškova, odnosno 286 milijuna kuna.

Budući županijski Centar za gospodarenje otpadom „Lučino razdolje“ obuhvatit će površinu od oko 34,4 hektara. Izgradnja centra je planirana radi uspostave integralnog sustava gospodarenja otpadom s područja pet gradova i 17 općina najjužnije hrvatske županije. Cilj je organizirano, gospodarski usmjeren i cjelovit način gospodarenja otpadom, a budući CGO bit će sustav građevina i uređaja za obradu i zbrinjavanje otpada.

Osim izgradnje CGO-a, projektom će se izgraditi šest pretovarnih stanica, od kojih su tri na otocima Korčuli, Mljetu i Lastovu, jedna na poluotoku Pelješcu, dok će se na području Dubrovnika i Metkovića graditi preostale dvije. Također, gradit će se i postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada kapaciteta 40 tisuća tona godišnje.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije „Lučino razdolje“ trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine.

Ministar Ćorić je prilikom sudjelovanja na događanju izjavio kako je taj centar „vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“ i nakon Pelješkog mosta jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

„Izgradnjom centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije, nužno je što više odvajati, a Hrvatska je preuzela obvezu do kraja 2020. odvajati 50 %. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja“, istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je podsjetio kako su u veljači potpisani ugovori o dodjeli 287 milijuna kuna za izgradnju centra, a osigurani iz sredstava Europske unije. Današnjim ugovorom između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencije za gospodarenje otpadom vrijednim 81 milijun kuna će se zaokružiti financijska konstrukcija cijelog projekta.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić je istaknuo kako ovaj projekt doprinosi razvojnim ciljevima DNŽ, ekološkom razvitku i zatvaranju postojećih odlagališta, a što će omogućiti atraktivniji život stanovništva.



Stranica