Potpisani ugovori o financiranju projekta aglomeracije Split-Solin vrijednog 1,8 milijardi kuna

Slika /slike/Vijesti/200113 Split 1.jpg
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Splitu na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta "Poboljšanje vodno-komunalne Infrastrukture aglomeracije Split - Solin". Ugovori su potpisani između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ gdje je Republici Hrvatskoj za vodno-komunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijarde eura.

Ukupna vrijednost projekta „Split-Solin“ iznosi 1.791.760.602,63 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 975.315.032,88 kuna, odnosno 68,71 % prihvatljivih troškova.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić je naglasio kako će realizacijom ove aglomeracije Splitsko-dalmatinska županija po pitanju vodno-komunalne infrastrukture biti najveće gradilište u Republici Hrvatskoj.

„Uz aglomeracije koje su prethodno potpisane na području ove županije, govorimo o projektima koji dosežu vrijednost od oko 5 milijardi kuna što je čak 20 % iznosa ukupno potpisanih i odobrenih vodno komunalnih projekata u Republici Hrvatskoj“ rekao je ministar Ćorić.

Ministar Ćorić istaknuo je kako su u ovom trenutku na razini Hrvatske potpisani, odnosno, odobreni projekti u vrijednosti 22 milijarde kuna te kako izgradnja aglomeracija doprinosi gospodarskom rastu, rastu životnog standarda, kao i kvalitete života građana.

Direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković naglasio je kako je u odnosu na ukupne projekte u Hrvatskoj područje Splita zasigurno najveći projekt, a direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split Tomislav Šuta naveo je kako će se, među ostalim, projektom izgraditi 124 kilometra sustava javne odvodnje, 63 kilometra sustava javne vodoopskrbe, pročistač drugog stupnja.

Realizacijom ovog projekta osigurat će se spoj na sustav javne odvodnje za 25 tisuća stanovnika s područja Splita, Solina i susjednih općina, a i priključci na sustav javne vodoopskrbe za oko 4000 građana.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je kazao kako su već potpisane aglomeracije za otok Hvar, Jelsu, Starigrad, Sućuraj, Sinj, Trilj, Trogir-Kaštela, danas za aglomeraciju Split-Solin, a nakon potpisivanja posljednjeg ugovora za aglomeraciju za područje Imotskog bit će zatvorena priča s infrastrukturnim vodno-komunalnim projektima na području županije.

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara poručio je kako će se s realizacijom ovog projekta započeti jedan drugačiji odnos prema okolišu i sugrađanima omogućiti kvalitetniji život.

Stranica