Potpisani ugovori o izgradnji desnog dravskog nasipa

Slika /slike/Vijesti/1.4.2019. - Varazdin.jpg

Ugovor za izvođenje radova i Ugovor za stručni nadzor građenja u sklopu projekta rekonstrukcije desnog dravskog nasipa u općini Cestica potpisani su u utorak 2.travnja 2019. godine u Varaždinu.

Zbog geografskog položaja i objekata HE Varaždin, nasip dugačak 3,7 kilometara u općini Cestica štiti područje površine 1.250 hektara, naselja od Virje Otoka do Varaždina, 815 kućanstva sa 3.090 stanovnika, proizvodne pogone, farme i prometnice, a rekonstrukcija nasipa doprinijet će smanjenju poplavnih opasnosti i rizika.

"Taj je projekt rezultat dobre suradnje slovenskih i hrvatskih stručnjaka na području vodnog gospodarstva”istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Riječ je o projektu vrijednosti 26 milijuna kuna. Iz tzv. programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje u planu je osigurati do 11 milijuna kuna, a preostalih 15 milijuna kuna uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg naglasio je da Ministarstvo u zadnje vrijeme ulaže sve više pažnje i napora u realizacije projekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda.

"U zadnjem desetljeću sve češće smo suočeni s posljedicama elementarnih nepogodama i sve izraženijim klimatskim promjenama. Osobito mi je zadovoljstvo pratiti projekte koji imaju novi način financiranja, a program prekogranične suradnje svakako je jedan od takvih novih načina financiranja“ izjavio je Šiljeg zadovoljan što se putem prekogranične suradnje za ovakve i slične projekte može osigurati oko 35 posto novčanih sredstava.

Uz prosječno pola metra nadvišenja, na pojedinim će se mjestima nasip nadvisiti i jedan metar, a tijekom rekonstrukcije ugradit će se novih 100 tisuća kubnih metara materijala.

Saborski zastupnik Josip Križanić, ujedno i predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, naglasio je da na području cijele Hrvatske postoje tzv. trusna područja koja sada Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike saniraju. Najavio je kako će se u srijedu pred saborskim zastupnicima naći tri nova zakona te da je uz podizanje nasipa, naglašeno i čišćenje korita i nasipa oko rijeka.

Završetak projekta očekuje se do 30. rujna 2021.

Priopćenja za javnost | Vode