Potpisani ugovori za aglomeraciju Cres, Lošinj

  • Slika /slike/Vijesti/191109 cres losinj 3.jpg
  • Slika
  • Slika
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“ potpisani su u petak 08. studenoga 2019. godine. Potpisivanje ovih ugovora predstavlja i službeni početak projekta izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u toj aglomeraciji.

„Realizacijom ovoga projekta priključenost na sustav javne odvodnje dosegnut će 96 % što je daleko iznad hrvatskog prosjeka“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasivši kako se vodnokomunalnim projektima izravno utječe na životni standard u nekom gradu.

Ugovor vrijedan 486 milijuna kn sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 263 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva, resorno ministarstvo i Hrvatske vode osigurat će svatko po 45 milijuna kuna dok će Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj, kao korisnik EU sredstava, osigurati 32 milijuna kuna.

„Ovaj projekt bez financijske pomoći Europe teško bi mogli realizirati“ rekao je direktor vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj Neven Kruljac te dodao „iza nas je veliki posao koji smo odradili uz pomoć resornog ministarstva i Hrvatskih voda, no ispred nas je zadatak gdje trebamo dati svoj maksimum.“

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će se ovim projektom omogućiti „zavidna izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje što će unaprijediti javnu infrastrukturu na našim otocima“.

Konkretno, projektom aglomeracije Cres Lošinj do 2023. godine predviđena su ulaganja u sustav javne vodoopskrbe i sustav javne odvodnje te pročišćavanje otpadnih voda na području Grada Cresa (naselja Cres, Martinščica, Miholašćica, Stivan) i Grada Malog Lošinja (naselja Mali Lošinj, Osor, Sveti Jakov, Artatore, Ćunski, Nerezine i Veli Lošinj).

Zadovoljni potpisanim ugovorom su i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji su naglasili važnost suradnje jedinica lokalne samouprave na velikim infrastrukturnim projektima, a u cilju povećanja kvalitete života kako stanovnika tako i gostiju.“

Potpisivanje Ugovora prethodilo je svečanoj proslavi Dana Grada Malog Lošinja, koji ovaj najveći grad na hrvatskim otocima obilježava 11. studenoga.

Stranica