Potpisani ugovori za izgradnju vodoopskrbnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije

  • Slika /slike/Vijesti/2.6.2020. Ugovori Slunj.jpg
  • Slika
  • Slika
Ukupno pet ugovora za izgradnju vodoopskrbnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije te jedan za nastavak vodoistražnih radova za Jasenovac potpisani su danas u Slunju.
 
Potpisivanju ugovora su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Karlovačke županije Damir Jelić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave u kojima se provode projekti.
 
Sveukupna vrijednost projekata koji se provode na području Slunja, Cetingrada, Topuskog, Jasenovca i Generalskog Stola je 43,715 milijuna kuna (bez PDV-a). Iz sredstava Hrvatskih voda za navedena je područja u 2020. godini osigurano je 14,928 milijuna kuna.
 
„U području gospodarenja vodama smo od 2016. do 2020. uložili ukupno 457 milijuna kuna za projekte vodnoga gospodarstva. Na tom tragu su aktivnosti naše Vlade koje žele ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i mi ćemo iskoristiti razdoblje koje je pred nama, ovih idućih 7 godina i novi europski proračun koji će nam donijeti u redovitom smislu više od 10 milijardi eura za ravnomjeran regionalni razvoj zemlje plus još instrument za gospodarski oporavak s dodatnih 10 milijardi eura. Dakle, Hrvatskoj će u idućih 7 godina biti na raspolaganju više od 20 milijardi eura kako bi se vratila na put zdravog ekonomskog rasta kakav smo ostvarili u mandatu naše Vlade prije ovih gospodarskih posljedica zbog pandemije COVID-19“ rekao je premijer Plenković.

Ministar Ćorić je naglasio kako je potpis ovih ugovora prilika da se učini dodatni iskorak u poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture na području Karlovačke, odnosno Sisačko-moslavačke županije.
"Nama iz perspektive Ministarstva i iz perspektive Hrvatskih voda svaki novi metar vodovoda, svaki novi metar odvodnje na području RH je mala pobjeda. Na taj način doprinosimo poboljšanju kvalitete života naših građanka i građana. Upravo zbog toga su financiranja ovih projekata, kao i drugih projekata diljem Hrvatske koje nije moguće financirati iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", prioritet koji smo si uzeli već prije nekoliko godina kao jedan od ključnih prioriteta u funkcioniranju sustava Hrvatskih voda" istaknuo je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković je prilikom potpisivanja ugovora također naglasio važnost iskazivanja zajedničke brige i skrbi i za manje razvijena područja, kojima se stanovnicima pomaže da dođu do onog najosnovnijeg, pristupa kvalitetnoj vodi. Najavio je i ulaganje 5 milijuna kuna u gradnju nasipa na području Topuskog i Vranovine, čime će se spriječiti štete od poplave rijeke Gline.

Ovim će se projektima na predmetnim područjima izgraditi vodoopskrbni cjevovodi duljine 26,04 km, tri crpne stanice i jedna hidrostanica.
Uz to, rekonstruirat će se vodocrpilište Novigrad na Dobri. Za područje Generalskog Stola osigurat će se pripremne radnje za montažu pumpi te priprema za mogućnost priključenja novoizvedenih bunara na vodocrpilištu umjesto dosadašnjeg zahvaćanja vode iz rijeke Dobre, a za područje Jasenovca izrada koncepcijskog rješenja vodoopskrbnog sustava te izvedba zamjenskog zdenca na vodocrpilištu Jasenovac (nakon provedenih vodoistražnih radova).
 
Navedenim će se aktivnostima proširiti sustav javne vodoopskrbe, smanjiti gubici u sustavu te samim time omogućiti porast kvalitete života lokalnog stanovništva.
 

Stranica