Potpisani ugovori za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj“

Slika /slike/Vijesti/25.04.2019.Sinj.jpg

Danas su u Sinju potpisani ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovor o sufinanciranju za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković te direktor Vodovod i odvodnja Cetinske krajine Milan Smoljo.

„Projekt Sinj sufinancira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ gdje je Republici Hrvatskoj za vodnokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijardi eura bespovratnih sredstava. Ovaj projekt vrijedan je 378 milijuna kuna, od čega više od 211 milijuna čine EU sredstva“ rekao je ministar Ćorić naglasivši kako je za realizaciju ovako velikih projekata nužna sinergija jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih voda i resornog Ministarstva.

Projekt Sinj provodi se na području grada Sinja (naselja Sinj, Glavice, Suhač, Brnaze i Karakašica) te na dijelu općine Otok. Zato su uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, dio sredstava za realizaciju projekta osigurali gradovi Sinj i Trilj te Općina Otok.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako je Projekt Sinju prvi vodno-komunalni projekt na razini Splitsko- dalmatinske županije koji se financira EU sredstvima. „Rezultat je to uloženog truda koji traži svaki EU projekt. Vjerujemo da će, ohrabreni vašim uspjehom, i brojni drugi projekti uslijediti na ovom području“ zaključio je.

Realizacijom ovoga projekta bit će izgrađeno i rekonstruirano više od 24 km vodoopskrbne mreže, odnosno gotovo 82 km javne odvodnje.

„Po završetku radova na sustav javne odvodnje priključit će se gotovo 9 tisuća novih  korisnika. Značajan je to iskorak u kvaliteti životnog standarda“ zaključio je Ćorić.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“, uz Projekt Sinj je do sada odobreno ukupno 38 projekata ukupne vrijednosti 11,5 milijardi kn (bez PDV-a) od čega EU sufinanciranje iznosi 8,1 milijardu kn što je preko 100 % dostupnih sredstava za vodnokomunalne projekte. U tijeku je postupak odobravanja za još 17 projekata.

Stranica | Vode