Potpisivanje Protokola o suradnji na plinofikaciji Rafinerije nafte Brod

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59fb0a18117c5.jpg

Dana 31. listopada 2017. u 12.00 sati u prostorijama Rafinerije Nafte Brod, Brod, Bosna i Hercegovina, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisat će Protokol o suradnji na realizaciji projekta plinofikacije Rafinerije nafte Brod u BiH.

To će doprinijeti rješavanju problema prekograničnog onečišćenja zraka.

Vlada Republike Hrvatske je na svim razinama intenzivirala aktivnosti s ciljem rješavanja problematike onečišćenja iz Rafinerije te je na 59. sjednici, koja je održana 5. listopada 2017. godine, prihvatila Nacrt Protokola o suradnji na realizaciji projekta.

S obzirom da Rafinerija nafte Brod trenutno nema mogućnost opskrbe iz plinskog sustava Republike Srpske, a niti iz Bosne i Hercegovine jer on nije razvijen niti izgrađen na tom području, u izravnim pregovorima vlasnika Rafinerije nafte Brod te registriranog opskrbljivačem plina u Republici Hrvatskoj, dogovoren je projekt kojim će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njenim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Republike Hrvatske.

Modernizacija Rafinerije nafte Brod od interesa je za Republiku Hrvatsku jer će pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, omogućiti unaprjeđenje zaštite zraka i okoliša te dugoročno osigurati zdravlje stanovnika tog područja.

Dosadašnje analize su pokazale kako je za visoku razinu sumporovodika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njezin je utjecaj, također, iznimno značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.



Stranica