Potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić na konferenciji 'Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj'

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/fotke javnost/brodogradnja/brodogradnja dalic naslovna.jpg

 

Potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je na danas na konferenciji „Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj“ koja je održana u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tema konferencije bila je budućnosti hrvatske brodogradnje, kao osnove za daljnji rast industrijske proizvodnje, a time posljedično i ukupnog izvoza Republike Hrvatske, te brodogradnja kao prilika za održavanje i povećanje zaposlenosti u industrijsko-prerađivačkom sektoru.

U svom pozdravnom govoru potpredsjednica Dalic istaknula je kako po okončanju programa restrukturiranja, tako restrukturirana brodogradilišta trebaju poslovati uspješno, a Vlada će stvoriti preduvjeti za održivo poslovanje navedenih društava te njihovo pozicioniranje na svjetskom tržištu. „Ono na čemu radimo jest podrška jednostavnijem i lakšem financiranju procesa proizvodnje, ali podrška koja nema osobinu državne pomoći i ne može se razumijevati u kontekstu pružanja državne pomoći s obzirom da će taj mehanizam, kada dovršimo sve pripreme, uspješno podržavati poslovni proces. Preduvjeti analize, koje će se provesti prije donošenja odluke, moraju pokazati da brodogradilište koje takvu podršku, financiranje, traži ima stabilne financijske rezultate, ima prostor na tržištu, ima proizvod i ima posao“naglasila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić te najavila kako će se pristupiti izradi Jamstvenog programa za financiranje gradnje brodova, koji će po jasnim kriterijima učiniti dostupnim financiranje izgradnje brodova kako velikim, tako i srednjim i malim brodogradilištima, a po uzoru na zemlje poput Njemačke, Poljske, Finske i Portugala.

„U Hrvatskoj ne postoje samo danas 4 velika brodogradilišta. Hrvatsku brodogradnju čini i tzv. mala brodogradnja, odnosno 35 manjih poduzeća koja se bave različitim poslovima, a koja se smatraju brodogradnjom - od gradnje i proizvodnje jahti, do gradnje i proizvodnje drugih vrsta plovila, koja na određeni način, već dulji niz godina, živi u sjeni pozornosti koju privlače velika brodogradilišta. Postoji lepeza manjih brodograditelja koji vrlo aktivno izvoze, koji vrlo aktivno razvijaju svoju proizvodnju, koji zapošljavaju značajan broj ljudi i koji sve svoje aktivnosti obavljaju i financiraju samostalno, bez podrške države. Stoga će ovakav jamstveni fond biti mehanizam koji će stajati na raspolaganju, naravno, i maloj brodogradnji“ naglasila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Na kraju pozdravnog govora potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić naglasila kako se nada da će hrvatska brodogradilišta, u sljedećem razdoblju razvoja dati važnost inovacijama, istraživanju i razvoju te prihvatiti financijske instrumente s kojima će im država biti na raspolaganju.

Uz potpredsjednicu Vlade, konferenciji su nazočili g. Tomislav Debeljak, g. Zvonimir Novak, pomocnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, predsjednik Uprave Brodosplita, g. Anton Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda EIB-a, g. Reinhard Lüken, direktor Njemačke udruge brodogradnje te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Povijesno gledajući, hrvatska brodogradnja imala je  značajnu ulogu  u  svjetskim razmjerima te je, svojevremeno, zauzimala treće mjesto na svjetskoj ljestivici najvećih proizvođača brodova, a danas zauzima 10. mjesto s udjelom od 0,33%.



Stranica