Potpredsjednica Vlade RH u posjetu Zadarskoj županiji

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/IMG_1050.jpg

 

Povodom obilježavanja dana Zadarske županije, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić, kao izaslanica prdsjednika Vlade, danas je posjetila Zadar i sudjelovala na svečanoj sjednici Zadarske županije. U sklopu posjeta potpredsjednica Vlade, zajedno s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem, posjetila je i Strukovnu školu Vice Vlatkovića gdje ih je u obilasku škole predvodio ravnatelj Tihomir Tomčić.

Potpredsjednica Dalić čestitala je ravnatelju na svim rezultatima koje škola ostvaruje i rekla: „Ovdje na vrlo jasan i zoran način vidimo da strukovna zanimanja, koja omogućavaju da djeca odmah nakon završetka škole nađu svoje mjesto na tržištu rada, imaju ne samo budućnost i perspektivu, nego osiguravaju i omogućavaju mladim ljudima u budućnosti vrlo kvalitetan posao i vrlo kvalitetan životni standard. Potrebe tržišta rada su takve da strukovna zanimanja danas više nisu samo ona tradicionalna. Đaci se obučavaju za upotrebu najsuvremenijih tehnologija i to je sigurno jedan od bitnih elemenata stabilnijeg i snažnijeg gospodarskog rasta.“

Strukovna škola Vice Vlatkovića izvodi nastavni proces u 5 različitih sektora i 18 različitih trogodišnjih i četverogodišnjih strukovnih zanimanja za oko 700 učenika. U školi se učenici obrazuju i u zanimanjima iz sustava vezanih obrta (JMO): brodomehaničar, automehaničar, automehtroničar, autolimar, bravar, elektromehaničar, elektroničar, elektroinstalater, instalater kućnih instalacija, stolar, zidar, soboslikar i ličilac.

Temeljem projekta „Stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima“ za 2017. godinu učenicima Strukovne škole Vice Vlatkovića, koji se obrazuju za deficitarna zanimanja iz sustava vezanih obrta, dodijeljeno je 109 stipendija u ukupnom iznosu od 981.000 kuna te je time ova škola plasirana u najuži krug škola čijim je učenicima dodijeljen najveći broj stipendija.

Ravnatelj Tomčić zahvalio se potpredsjednici što je proteklih godina uložila ogroman trud da bi sustav strukovnog obrazovanja bio bolji i usklađeniji s tržištem rada te se zahvalio  ministarstvu u ime 109 učenika koji su dobili stipendije: „To je nešto što ih uistinu motivira da budu još bolji i omogućava da, kad završe trogodišnju školu, izađu na tržište rada sa svim potrebnim kompetencijama“.

„Aktivnostima ministarstva nastojimo promovirati strukovna zanimanja, učiniti ih atraktivnima djeci, vratiti im dignitet i ugled u društvu i položaj na tržištu rada. Zbog toga stipendiramo deficitarna obrtnička zanimanja. Ove smo godine dodijelili oko 2400 stipendija, u iznosu od otprilike 21,5 milijuna kuna, a kroz potpore od 5 milijuna kuna godišnje potičemo obrtnike da prime djecu u naukovanje“, objasnila je potpredsjednica Dalić i pozvala obrtnike i učenike da se prijave na projekte za stipendije i naukovanje za školsku godinu 2018/2019. koji će biti objavljeni tijekom svibnja.



Stranica