Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša predstavljen projekt učinkovitijeg upravljanja i razvoja zaštićenih područja 'PARCS'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e710128e967.jpg

'Danas smo ovdje zbog projekta 'PARCS' vrijednog 126 milijuna kuna. Projekt će se realizirati sredstvima Ministarstva okoliša, Fonda za zaštitu okoliša, parkova te darovnicom GEF-a od 27 milijuna kuna. Želimo ojačali zaštićena područja, naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, i omogućili da ispune svoj razvojni potencijal. Kako bismo to ostvarili, potrebno je poboljšanje u modelu upravljanja zaštićenim područjima i ulaganje u infrastrukturu. Upravo to će se raditi kroz ovaj projekt.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se svake godine obilježava 5. lipnja Ministar Zmajlović i Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj, danas su predstavili projekt 'PARCS' (Protected Areas of Croatia Sustainability Project).

Cilj projekta 'PARCS' je podizanje razvojnog potencijala 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode poboljšanjem dosadašnjeg modela upravljanja zaštićenim područjima i infrastrukturnim ulaganjima.

'Zaštićena područja nisu usmjerena na odvajanje prirode od ljudi. Naprotiv, ona su usmjerena na uspostavljanje ravnoteže koja štiti prirodni okoliš i njegovo bogatstvo uz istovremeno otvaranje prilike velikom broju ljudi da iskuse prirodu iz prve ruke.' – rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj.

Projekt će tijekom sljedeće četiri godine provoditi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s javnim ustanovama koje upravljaju parkovima.

Sredstva za provedbu projekta, čija je ukupna vrijednost 126 milijuna kuna, osigurana su u Ministarstvu zaštite okoliša i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a dio od 27 milijuna kuna osiguran je kroz darovnicu Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Projekt je fokusiran na dva segmenta, institucionalno jačanje zaštićenih područja i ulaganja u infrastrukturu.

Što se tiče prvog segmenta, institucionalnog jačanja zaštićenih područja, cilj projekta je poboljšati učinkovitost upravljanja zaštićenim područjima. Kako bi se to postiglo, provedene su analize, utvrđena kritična mjesta, i sada će se operativno provesti aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja.

To može uključivati, primjerice, odluku o objedinjavanju pojedinih funkcija i provedbu aktivnosti poput velike javne nabave pojedinih roba ili usluga, objedinjavanje računovodstva za sve parkove, marketinga, pravne podrške, obuku djelatnika i slično.

'Želimo osigurati financijsku neovisnost i ravnomjerni razvoj parkovima. To danas nije slučaj. Od 19 parkova dio je samoodrživ i ima sredstava za ulaganja u nove sadržaje. Nažalost, dio se ne može razvijati jer nemaju sredstva za ulaganja u infrastrukturu. Time ulaze u začarani krug jer da bi se ostvario rast i razvoj, prvo se mora uložiti. Iznalaženjem najboljeg modela upravljanja želimo ih osnažiti, da budu koordinirani, financijski učinkovitiji, s većom razinom kvalitete.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Posebno ćemo se baviti smanjenjem potrošnje energije u parkovima provođenjem projekata energetske učinkovitosti. Želimo da i u tom segmentu parkovi budu 'zeleni' i kao takvi primjer energetske učinkovitosti uz dugoročnu uštedu.

Sredstva iz darovnice GEF-a koristit će se i za razvoj alternativnih ili automatiziranih sustava naplate ulaznica poput, primjerice, uvođenje elektroničkog sustava pametnih kartica ili sustava naplate ulaznica putem naplate sidrenja za ulazak plovila u zaštićena područja. Jednako, i za razvoj posjetiteljske infrastrukture, nabavu prijevoznih sredstava u NP Risnjak, PP Učka, PP Vransko jezero ili uređenje kampa na PP Papuk.

Strategija Ministarstva zaštite okoliša i prirode jest održivi razvoj zaštićenih područja, a kako bi se to ostvarilo Ministarstvo u posljednje dvije godine u zaštićena područja ulaže više nego ikada prije.
Ministarstvo je 2012. i 2013. godine u infrastrukturne projekte uložilo 115 milijuna kuna, ove i sljedeće godine planira se realizacija projekata vrijednih 120 milijuna, a do kraja 2020. godine planira se iz strukturnih fondova povući ostatak do 800 milijuna kuna. Kako bi podignuli njihovu prepoznatljivost, svih 19 parkova objedinjujemo pod jedinstveni brend 'Parkovi Hrvatske' na čijoj promociji ćemo intenzivno raditi.

Učinkovitije upravljanje, razvoj posjetiteljske infrastrukture i brendiranje omogućit će da parkovi ostvare potencijal i postanu generatori razvoja lokalnih krajeva i širih regija, posebice kroz turizam i prateće sadržaje.



Stranica