PP Lonjsko polje jedinstvena je riznica biološke raznolikosti

Slika /slike/Vijesti/Kopački Rit.jpg
Park prirode Lonjsko polje, jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi, danas slavi svoj dan. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka što ima ključnu ulogu u sustavu za obranu od poplava te predstavlja jedan od prvih primjera u svijetu gdje se obrana od poplava temelji na korištenju prirodnih poplavnih površina. 

Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju ovaj Park prirode je jedinstvena riznica biološke raznolikosti.

Nizinske poplavne šume hrasta lužnjaka i poljskog jasena predstavljaju najreprezentativnije komplekse šuma listača. Kada se poplavne vode povuku u korito rijeke Save, vlažni travnjaci postaju jedno od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje. 

Rukavci, bare i vlažne livade staništa su brojnim pticama močvaricama. Ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj. Konkretno do sada je ovdje zabilježeno 250 vrsta ptica, od kojih se 170 vrsta tu i gnijezdi.

Područje je i jedno od najvažnijih mrjestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. Na području Parka prirode Lonjsko polje živi 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 38 vrsta vretenaca, 33 vrsta riba.

Na prirodne vrijednosti Parka prirode Lonjsko polje uz klimu utječu i geološki, hidrološki te ekološki procesi. 

Osnovnu kulturnu vrijednost Parka prirode Lonjsko polje svakako je kulturni krajobraz koji je nastao kao rezultat višestoljetnog života ljudi u skladu s prirodom. 

Područje se s aspekta kulturne baštine valorizira kao izrazito vrijedno zbog povijesnih, kulturnih, arhitektonskih, etnoloških i socijalnih posebnosti.

Lokalno stanovništvo očuvalo je tradicijski način života. Jedinstvena tradicijska arhitektura drvenih kuća koja je na području parka izrazito dobro očuvana čine ovo područje jedinstvenim primjerom prirodnog, krajobraznog i kulturnog naslijeđa. 

U tom smislu, Republika Hrvatska donijela je rješenje kojim tradicijski ribolov na području Parka prirode Lonjsko polje i Moslavine ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, a Ministarstvo kulture predložilo je valorizaciju Parka prirode Lonjsko polje na najvišoj međunarodnoj razini prijavom UNESCO-u za uvrštavanje na Popis svjetske baštine u kategoriji mješovitog dobra pod nazivom Park prirode Lonjsko polje – živući krajobraz i nizinski poplavni ekosustav Srednje Posavine.

Uz to, pojedina područja u parku: Krapje Đol i Rakita zaštićena su kao posebni ornitološki rezervati, a cijelo područje parka uvršteno je 1983. g. na Listu važnih ornitoloških područja Europe (IBA). Od 1993. godine park se nalazi na Popisu vlažnih staništa od međunarodnog značaja Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (RAMSAR).

Stranica