Predstavljen projekt održivog upravljanja posjetiteljima u Nacionalnom parku Krka

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59313ab1d2a91.JPG

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ove godine je pristupila donošenju novih poslovnih odluka u sklopu projekta odgovornog upravljanja i sigurnosti posjetitelja u cilju rasterećenja najpoznatijeg i najposjećenijeg lokaliteta, Skradinskog buka.

Projekt novog održivog modela upravljanja brojem posjetitelja predstavljen je danas na konferenciji za medije koja je održana u Skradinu.

„Nacionalni i parkovi prirode jedan su od naših najjačih brendova, dokaz tomu je i podatak da ih je lani posjetilo preko 3,5 milijuna posjetitelja. Upravo su srpanj i kolovoz mjeseci u kojima je najveći pritisak te je bitno da najposjećeniji parkovi poduzmu mjere s ciljem rasterećenja najatraktivnijih lokacija, što je sada prvi učinio Nacionalni park „Krka“. Ministarstvo na nacionalnoj razini i financijski i stručno podupire projekte učinkovitog upravljanja posjetiteljima. Od prije desetak dana posjetitelji imaju mogućnost kupiti ulaznicu u parkove i preko Interneta. To je još jedan od mehanizama za bolje upravljanje brojem posjetitelja. Uz podršku Ministarstva, naši parkovi su za EU sufinanciranje prijavili 20 projekata poboljšanja posjetiteljske infrastrukture vrijednih oko 770 milijuna kuna koji sada prolaze fazu odobravanja. Bolja posjetiteljska infrastruktura olakšat će pristup parkovima ali isto tako olakšati njihovu učinkovitu zaštitu. Stoga su nam ti projekti trenutno jedan od prioriteta“ - istaknuo je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Državni tajnik Šiljeg je naglasio kako će sve te aktivnosti doprinijeti podizanju razine kvalitete upravljanja posjetiteljima te daljnjem razvoju područja na kojima se parkovi nalaze.

Nacionalni park „Krka“ važan je gospodarski subjekt koji osim zaštite prirodnih ljepota i bogate kulturnopovijesne baštine aktivno sudjeluje u jačanju lokalne zajednice i pozicioniranju Šibensko-kninske županije kao brenda. Brend NP „Krka“ prepoznat je u svijetu kao nezaobilazna destinacija posjetitelja Republike Hrvatske a ujedno je i njeno prvo zaštićeno područje koje provodi aktivne mjere ograničenja broja posjetitelja kako bi se očuvala prepoznatljiva baština šireg kraja uz Krku.

Šibensko-kninska županija u potpunosti podržava sve aktivnosti Nacionalnog parka „Krka“, a vezano za ograničeno posjećivanje Skradinskog buka, jer nam je održivi razvoj ovog područja apsolutni prioritet. Upravo u ovim aktivnostima vidimo izazov turističkog razvoja šireg prostora Nacionalnog parka „Krka“, kao i cijele Šibensko-kninske županije. Sa zadovoljstvom želim istaknuti izuzetnu suradnju s Nacionalnim parkom „Krka“ i ovim putem još jednom čestitati na uspješno apliciranom projektu „Nepoznata Krka“ čija realizacija će zasigurno potaknuti razvoj ruralnog dijela naše županije“, kazao je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Kako bi se zaštitio temeljni fenomen Parka, povećala sigurnost posjetitelja i smanjile gužve i da bi se svakom posjetitelju omogućio potpuni doživljaj u zaštićenoj prirodi, realizirano je nekoliko faza projekta. Uređene su glavna prometnica prema Skradinskom buku i ispostava JU „NP Krka“ u Skradinu, u kojoj se sada nalazi osam prodajnih mjesta umjesto dosadašnja tri a kretanje u njoj je, radi učinkovitosti pružanja usluga, jednosmjerno.

Nadalje, posjetitelji će od ovog ljeta brodu u Skradinu moći pristupiti samo s kupljenom ulaznicom za NP „Krka“, čime će se smanjiti red za ukrcaj na brod a posjetiteljima ostaviti više vremena za obilazak znamenitosti u gradu Skradinu.

U godini u kojoj obilježavamo 32. obljetnicu proglašenja NP „Krka“ i gradu po kojem temeljni fenomen Parka nosi ime, dio smo jednog zaista važnog trenutka njegove institucionalne povijesti. Utemeljen s ciljem zaštite vrijednosti koje su stvorene simbiozom prirode i čovjeka, NP „Krka“ već 32. godine opravdava ulogu čuvara naše baštine, baštine koju smo naslijedili i koju smo dužni ostaviti onima koji iza nas dolaze. A upravo kroz ovaj projekt, projekt zaštite temeljnog fenomena Parka, ispunjavamo civilizacijski nalog koji je pred ovu instituciju postavljen prije trideset i dvije godine. Omogućavanje posjetiteljima više kvalitetnog vremena za obilazak znamenitosti u gradu Skradinu daje snažan doprinos i gospodarstvu Grada koji upravo u turizmu vidi svoj najznačajniji potencijal i strateško usmjerenje“, naglasio je mr. sc. Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina.

Ovog ljeta broj posjetitelja na Skradinskom buku bit će ograničen. Posjetiteljima na Lozovcu i u Skradinu bit će dostupni displeji s prikazom raspoloživog broja ulaznica za Skradinski buk. Onim posjetiteljima koji u određenom trenutku neće moći ući na Skradinski buk ponudit će se alternativni pravci kretanja, odnosno programi obilaska lokaliteta na srednjem i gornjem toku Krke.

Vrijeme čekanja za ulazak na Skradinski buk posjetitelji će moći provesti obilazeći poučno-pješačke staze i vidikovce na srednjem toku Krke, moći će uživati u sakralnoj baštini koju Krka njeguje, otkriti spomenike koji svjedoče o burnoj prošlosti ovog područja, spoznati neotkrivene dijelove Krke i okrijepiti se u jednom od brojnih seoskih domaćinstava koja nude bogat izbor tradicionalno pripremljenih i ekološki uzgojenih lokalnih proizvoda. Novost ove godine također je i on line rezervacija i prodaja ulaznica za NP „Krka“ preko web shopa Parkovi Hrvatske kako bi posjetitelji na vrijeme i kvalitetno planirali svoj dolazak u Park“, zaključio je mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Kretanje posjetitelja po Skradinskom buku od ove je godine jednosmjerno. Prilikom dolaska na lokalitet posjetitelji će se sa smjerom obilaska moći upoznati na karti područja, a postavljeni su i putokazi koji će posjetiteljima olakšati kretanje. Smjer obilaska (Walk this way) posebno je istaknut a postavljeni su i znakovi zabrane kretanja za posjetitelje koji bi se uputili u suprotnom smjeru.

Na kraju, posjetitelji će dodatnim promotivnim aktivnostima biti pozvani da planiranju svoje vrijeme dolaska i rezerviraju ulaznice za Nacionalni park „Krka“. Jedan od promotivnih alata s tom svrhom je kratki video kojeg možete pogledati, preuzeti i objaviti a nalazi se na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=HdXhRVEMSYc



Stranica