Prelazak na niskougljično gospodarstvo prilika za održivi rast i razvoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/575176755a4c6.JPG

Pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka tla i mora Marija Šćulac Domac sudjelovala je danas u Zagrebu na sastanku “Regionalni dijalog EU i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata o ishodima sporazuma u Parizu i njegovim posljedicama za nacionalne akcije”.

„Pariški sporazum treba nam biti poticaj da se čitavo društvo okrene prema održivom razvoju i zelenim tehnologijama. To je ujedno i prilika za rješavanje dijela gospodarsko-socijalnih problema poput nezaposlenosti i negativnih trendova u gospodarstvu. Dosadašnje procjene vezane uz niskougljični gospodarski razvoj su pokazale da Hrvatska posjeduje sve preduvjete za snažan iskorak u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i stvaranja zelenih radnih mjesta. Prelazak na niskougljično gospodarstvo prilika je za gospodarski rast, povećanje zaposlenosti, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, smanjenje ovisnosti o uvozu, prilika za poboljšanje kvalitete života zbog smanjenja onečišćenja zraka“ – rekla je pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka tla i mora Marija Šćulac Domac.

Pomoćnica Šćulac Domac naglasila je kako je usvajanje Pariškog sporazuma povijesna prekretnica u jačanju globalnog zajedništva i ubrzanju globalne transformacije u društvo s niskom emisijom ugljika i otporno na klimatske promjene.

Podržala je nastojanja Europske unije da ojača regionalnu suradnju između zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata u području klimatskih djelovanja kako bi im se pomoglo na putu ka preuzimanju i provedbi klimatskih politika i instrumenata EU, kao ključnog preduvjeta za ulazak u EU.

Cilj sastanka je bio da se razvije platforma za razmjenu mišljenja o provedbi nacionalno utvrđenih doprinosa između EU i zemalja kandidata za EU i visokih državnih dužnosnika potencijalnih kandidata.

Na sastanku su sudjelovali visoki državni dužnosnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije i Turske.

Hrvatska je na sastanku prezentirala što je napravila dosad u pogledu ispunjenja obveza prema Okvirnoj konvenciji UN-a o promjeni klime i što planira napraviti u budućnosti u pogledu niskougljičnog razvoja, te o mogućnostima suradnje i transfera znanja.



Stranica