Prirodne katastrofe upozoravaju nas da moramo više čuvati okoliš

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5486b8cd7fca3.JPG

'Ponosimo se prirodnim bogatstvima Hrvatske, a posebno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Ta područja trudimo se zaštiti od neželjenih posljedica ljudskog djelovanja, no ponekad se dogode prirodne katastrofe koje je nemoguće spriječiti. Mnogi građani Gorskog kotara su na vlastitoj koži osjetili što to znači kada se priroda okrene protiv čovjeka. Od posljedica ledoloma u veljači su stradale i velike šumske površine Nacionalnog parka 'Risnjak'. Takvi događaji upozoravaju nas da trebamo više poštovati prirodu i čuvati okoliš', rekao je ministar Mihael Zmajlović prilikom posjete Nacionalnom parku 'Risnjak'.

Razlog dolaska bilo je uklanjanje srušenih stabala sa staza i šetnica Nacionalnog parka 'Risnjak' koja su u veljači stradala od posljedica ledoloma koji je zahvatio Gorski kotar. U volonterskoj akciji pedesetak zaposlenika i ravnatelja ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, sudjelovao je i ministar te djelatnici Ministarstva.

Sukladno pravilima koja ograničavaju ljudsku intervenciju u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, uklanjala su se samo ona stabla koja su ometala mogućnost posjećivanja parka, dakle, nalazila su se na šetnicama i stazama. Od tih je stabala pripremljeno 32m2 drva za ogrjev koje je darovano građanima Gorskog Kotara slabijeg imovinskog stanja. Pomoć je primilo osam obitelji iz Čabra i Delnica kojima će drvo za ogrjev biti dovoljno za dva mjeseca grijanja.

Gorski kotar je u veljači stradao od posljedica ledoloma koji je, prema procjenama Ministarstva gospodarstva, na području Primorsko-goranske županije uzrokovao štetu od 2,1 milijarde kuna. Nastradao je i Nacionalni park 'Risnjak' koji je pretrpio štetu od 193 milijuna kuna koja je zahvatila 35% površine parka.

'Risnjak' je pretrpio veliku štetu nakon što je ledena kiša uništila velik dio šume parka. Prije turističke sezone od srušenih stabala očistili smo 38,6 km cesta i staza kako bi se posjetitelji mogli nesmetano kretati parkom. Želja nam je da se posjetitelji u našem parku osjećaju sigurno i ugodno i ova akcija dio je toga. No, jednakim žarom radimo i na drugom dijelu našeg posla – poboljšanja ponude parka i osmišljavanja novih usluga u sadržaja. Stoga nastavljamo s provođenjem projekata kojima želimo podići turistički potencijal parka i privući nove goste i pripremom novih projekata', izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac.

Prirodna nepogoda koja je pogodila park i njene posljedice ipak nisu usporile provođenje razvojnih projekata. Tako se u parku trenutno realiziraju projekti vrijedni 6,4 milijuna kuna, dok su u pripremi projekti vrijedni 33,2 milijuna kuna.

Uređuju se prihvatno-edukacijski centri u Razlogama i Kuparima čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna. Otvorenje tih centara očekuje se u drugoj polovici 2015. U dolini rijeke Kupe planira se gradnja novog informacijskog punkta, visećeg mosta, splavi i nabava mini busa za prijevoz posjetitelja. To ulaganje procjenjuje se na 1,8 milijuna kuna, a realizirat će se 2016. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 420 tisuća kuna za pripremu projektne dokumentacije za gradnju Volonterskog centra u Crnom Lugu, a u pripremi je projekt Škocjan – Risnjak vrijedan 270 tisuća kuna čiji je cilj istražiti izvor rijeke Kupe.

Planira se projekt premještaja parkirališta kod upravne zgrade u Crnom Lugu koji se procjenjuje na oko 30,4 milijuna kuna. Taj projekt je važan jer će se njime parkiralište izmjestiti izvan granica parka i dobiti prostor za informativno-edukativne sadržaje. Trenutno se priprema dokumentacija potrebna za aplikaciju za strukturne fondove EU. U planu je i obnova planinarskog doma na Snježniku koja se procjenjuje na 2,8 milijuna kuna.

Zaštićena područja imaju potencijal osigurati razvoj šire regije u kojoj se nalaze. Preduvjet za to su ulaganja u sadržaje parkova. U prošloj godini pokrenuti su ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja vrijedni gotovo 200 milijuna kuna i pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove.



Stranica