Provedena akcija podvodnog čišćenja i uklanjanja otpada u NP Plitička jezera

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/577a339a70a94.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović sudjelovao je u subotu u akciji podvodnog čišćenja i uklanjanja otpada u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Akciju su organizirali NP Plitvička jezera u Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ u cilju dugoročne zaštite i očuvanja područja Parka. Tijekom subote i nedjelje ronioci su proveli podvodno čišćenje i uklanjanje otpada na lokalitetima Prošćanskog jezera i rijeke Matice.

„Cilj ove akcije je steći uvid u kvalitetu jezera i provjeriti ima li onečišćenja ili otpada. I, naravno, očistiti jezero od otpada ako ga se pronađe“ – istaknuo je ministar Dobrović.

Anđelko Novosel, v.d. ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, je nakon provedene akcije čišćenja Prošćanskog jezera zadovoljno ustvrdio kako nije pronađeno mnogo otpada.

„Ideja je bila da se prekontrolira cijeli taj pojas. Nije bilo puno otpada, malo limenki i staklenih boca“ – rekao je Novosel.

U Prošćansko jezero utječe rijeka Matica koja nastaje spajanjem Crne i Bijele rijeke u naselju Plitvički Ljeskovac. Jezero se nalazi na 636 metara nadmorske visine, i drugo je po veličini u sustavu gornjih jezera s dubinom od 37 metara.

Lijeva obala nalazi se u Zoni najstrože zaštite te pristup posjetiteljima nije dozvoljen. Jezero završava sa zaravni Labudovac i Labudovačkom barijerom.



Stranica